Mailer skriver roman om Hitler

Den 83 årige amerikanske forfatter Norman Mailer vender nu tilbage til den litterære scene efter otte års fravær. Han forsøger at forklare Hitlers »ondskab«.

Han er der endnu, den gamle marxist og mesterforfatter Norman Mailer. Han har provokeret og irriteret så at sige hvem som helst i sin lange karriere som succesforfatter, lige siden han brød igennem med sin mesterlige krigsroman »De nøgne og de døde«, der stadig regnes for en af de bedste romaner nogensinde om krigens væsen. Han har ikke sluppet Anden Verdenskrig endnu, for i næste uge kommer han med en roman om Adolf Hitler.

Norman Mailer har ikke skrevet en roman siden 1997, hvor han fiflede med Biblen i romanen »The Gospel According to the Son«. Hans nye roman hedder »The Casle in the Forest«, og den udgives 23. januar. Avisrygterne i USA fortæller, at det drejer sig om familiesaga om Adolf Hitlers nærmeste og om hans ungdomsår. Mailer har sat sig for, som så mange andre før ham, at besvare det banale spørgsmål: Hvem var Hitler? Mailer har taget en dyb indåndning og fører familien 100 år tilbage for at få på det rene, hvorfra hadet og fanatismen stammede. I det, aviser som New York Times beskriver som et stærkt underholdende familiedrama, får vi, med den danske forfatter Henri Nathansons ord om Georg Brandes, familien beskrevet i skarp sovs. Her er kusiner, fætre, onkler, fremmedgørelse og incestuøse handlinger forenet i et kulørt drama, der kulminerer med Adolfs fødsel i 1889.

Mailer er stadig i krigshumør, selvom han går med krykker og dårligt kan se. Hans sjette hustru, der er et par generationer yngre end ham selv, siges at holde ham ung og viril. Ifølge New York Times er bogen en blanding af fakta og fiktion, hvor Mailer har gjort sig umage for at medtage historiske kendsgerninger, men hvor han også lader Satan føre samtaler med sin næstkommanderende om nu Hitler vil føre kampen videre. Det viser sig, at Hitler ikke skuffer deres ambitioner. For ikke at blive anklaget for plagiat har Mailer forsynet sin bog med en liste på 126 forfattere, hvis værker han har brugt.

At Mailer stadig er parat til en god kamp, viser hans seneste interview i Vanity Fair. Det lykkes ham i løbet af interviewet at fornærme både afdøde og levende kolleger med satanisk vellyst. Han fastholder sin romatiske heltedykrelse af Cubas leder Fidel Catsro og udråber ham som en af sine helte sammen med præsidenterne Roosevelt og Kennedy. Og på spørgsmålet om, hvad han hader mest svarer han: »Overdrevenhed hylerisk renhed anvendt til politiske formål. Jeg tænker på Hitler og Himmler. Og så på nogle mindre amerikanske personer højt oppe i systemet i dag.«