Magistrene til den nye regering: »Hvad blev der af kulturen?«

Kultur er nærmest ikke nævnt i den nye regerings såkaldte forståelsespapir, påpeger Dansk Magisterforenings formand, Camilla Gregersen, som håber, Socialdemokratiet vil leve op til sit valgløfte om at fjerne grønthøsterbesparelserne på kulturområdet.

Kulturen er næsten helt fraværende i den nye regerings såkaldte »fortståelsespapir«, og det beklager Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening med 3.000 medlemmer beskæftiget på museer og andre kulturorganisationer. Hun håber, Socialdemokratiet vil leve op til sit valgløfte om at droppe grønthøsterbesparelserne på kulturområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en på mange måder flot og visionær aftale, partierne bag den nye S-regering, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og enhedslisten, har præsenteret. Det mener Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening. Og netop derfor undrer det hende, at kulturen - bortset fra revision af medieaftalen og øget public service - overhovedet ikke er nævnt i det 18 sider lange politiske forståelsespapir.

»Jeg savner først og fremmest, at der bliver fulgt op på det valgløfte, som Socialdemokratiet gav i starten af valgkampen om, at de besparelser, der har rullet hen over kulturområdet under den sidste regering, bliver fjernet igen,« siger hun.

»Det håber jeg da virkelig, at der bliver leveret på, for det er noget, der er blevet bemærket. Hele kulturområdet har jo simpelthen åndet lettet op ved tanken om, at vi endelig kan få kørt den fatale grønthøster i garagen igen. For det kører simpelthen på pumperne derude.«

Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening

»Hele kulturområdet har jo simpelthen åndet lettet op ved tanken om, at vi endelig kan få kørt den fatale grønthøster i garagen igen«


Dansk Magisterforening repræsenterer ca. 3.000 ansatte på museer og andre kulturinstitutioner. Så selvfølgelig spiller økonomien en rolle.

»Men det handler jo også om, hvad det er, der binder os sammen,« siger Camilla Gregersen. »Det fremgår jo af papiret, at der skal være større sammenhængskraft i Danmark. Og noget af det, der giver sammenhængskraft, er jo netop de fælles oplevelser, som kulturen giver.

Uanset om det er museer, kunstudstillinger, børnekultur eller andre kulturtilbud, skaber de fælles oplevelser og fælles referencerammer for både gamle og nye borgere. På tværs af generationer og etnicitet bliver vi bundet sammen via kulturen. Det kunne man godt også have haft med i et visionært grundlag, som jeg faktisk synes, det er.«

Camilla Gregersen og Dansk Magisterforening agter snarest muligt at tage kontakt til partierne bag regeringen og spørge, om de ikke har glemt noget.

»Og så håber jeg da, at vi får en stærk kulturminister, som vil tage sig kærligt af området og give det den plads, det fortjener i samfundet. Det tror jeg, der er grobund for efter en valgkamp, hvor man i den grad har talt om sammenhængskraft og hvad der egentlig binder os sammen,« siger hun.