Mage til makværk!

Pinagtighederne stod i kø, da gendannede Yazoo gæstede Falconer Salen med numre som 'Only You' og 'Don't Go'. Det alt for venlige 30 plus-publikum havde fortjent meget mere.

Alison Moyet og Vince Clarke skulle skamme sig over deres optræden i Falconer Salen mandag aften. De skulle rejse hjem til fortiden, hvor de hører hjemme, mener Berlingskes anmelder..... Fold sammen
Læs mere
Foto: Bob Strong

Fortiden er langtfra nogen statisk størrelse. Det ved enhver historiker, og det samme gør alle musikarkæologer, der gang på gang har oplevet, hvordan et forkætret årti pludselig er kommet til ære og værdighed.

Og hvor der er rehabilitering, er der gendannelser. Tag bare synthpop-duoen Yazoo, der har vejret morgenluft for deres to udspil fra de blåkolde start-1980’ere, som så mange unge bands er begyndt at trække veksler på.

Dengang overbeviste Vince Clarke og Alison Moyet en hel radio-verden om, at netop deres modstilling af vokaler og elektronisk melodik var noget særligt. Stor kunst var det aldrig, men ikke desto mindre lige så smittende som en forårsforkølelse.

Men hvad er Yazoo så værd i dag? Absolut nul og niks, hvis deres optræden i Falconer Salen er målestokken. For mage til makværk er ikke set og hørt i København i mands minde.

Duoen kom ellers nogenlunde fra land med »Nobody’s Diary«, men derefter begyndte sættet allerede at skride. Alison Moyet glemte teksterne ved et par lejligheder, sang vers i forkert rækkefølge og virkede i det hele taget småberuset af den cognac, som stod ved hendes side, imens Vince Clarkes saltstøttepositur bag den forprogrammerede laptop virkede mere og mere latterlig, som minutterne gik.

»Nogle gange kommer der noget rigtigt ud af dét, der går galt,« kvækkede Alison Moyet efter en af fadæserne. Korrekt, bare ikke her, hvor det alt for venlige 30 plus-publikum havde fortjent meget mere end duoens slatne omgang med hits som »Situation« og »Don’t Go«.

Skam jer
Havde kvinden med den mørke stemme og manden med fortiden i Depeche Mode og Erasure så bare haft en smule skam i livet, kunne det måske være gået. Men som koncerten skred frem, stod det klart, at Yazoo anno 2008 ikke er andet end en ucharmerende pengemaskine, der kører på sukkerklistret nostalgi.

Og hvem andre ville mon introducere en besjælet klassiker som »Only You« med en bemærkning om, hvor indbringende den har været? Nej, vel? Alison Moyet og Vince Clarke burde med andre ord skamme sig og rejse tilbage til den fortid, de så fejlagtigt har vovet sig ud af.