Magasin vil lave museum

Stormagasinet Magasin har planer om et H.C. Andersen museum, som skal beskrive digterens liv i København. Udgangspunktet er et enestående tagkammer, der står som i 1827.

I det gamle kvistværelse i Vingårdsstræde 6 boede H.C. Andersen fra 1927-1928. Værelset er ikke ændret siden dengang. <br>Foto: Morten Juhl<br> Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Væggene er skrå, gulvbrædderne rå, og rummet er ikke mere end sølle seks-syv kvadratmeter.

Det lille kvistværelse ligger den dag i dag i Vingårdsstræde 6 i det indre København. Her boede H.C. Andersen i 1827-1828, og det var her, han skrev nogle af sine første litterære værker.

Nu har stormagasinet Magasin, som ejer bygningen, planer om at lade kvistværelset blive centrum for et nyt H.C. Andersen museum, der skal beskrive den verdensberømte danske forfatters liv og levned i København. Værelset er i dag tømt for inventar, men ellers står det, som dengang Andersen boede der.

»Der er meget stor interesse for at se værelset, som jo er autentisk. Vi undersøger nu, om det er muligt at åbne værelset og lave et lille museum, som fortæller om H.C. Andersens liv i København,« siger Henrik Busch, administrerende direktør i Magasin.

Hvis planerne lykkes, skal museet være en del af det stort anlagte 200-års jubilæum for H.C. Andersens fødsel i 2005. Men for at det kan lade sig gøre, skal Magasin først have ryddet et par tekniske og økonomiske sten af vejen.

»Bygningen er fredet, og vi skal have undersøgt, om det overhovedet kan lade sig gøre af lave en adgangsvej fra stormagasinet. Vi skal have fat i både fredningsmyndigheder og arkitekter, før vi kan få klarhed over, om det kan lykkes,« siger Henrik Busch.

Der er mulighed for at lave et museum på mellem 80 og 100 kvm. i tilknytning til værelset, og planen er, at der skal skabes direkte adgang fra Magasin til museet.

»Min tanke er, at der i museet skal skabes en kulisse, hvor vi drager forskellige effekter ind, der fortæller om H.C. Andersen i København. Det kunne være ting, vi måske kunne låne fra H.C. Andersen museet i Odense,« siger Henrik Busch, som fortæller, at H.C. Andersen sammenlagt har boet tre steder i Magasins blok ved Kongens Nytorv. Udover Vingårdsstræde har han boet i A'Porta Bygningen og det nu hedengangne Hotel du Nord.

H.C. Andersen Museet i Odense ser positivt på planerne.

»Jubilæet skal selvfølgelig markeres i København. Hvis Magasin henvender sig til os, så vil vi se positivt på, om vi kan være behjælpelige,« siger Claus Koch, konstitueret museumschef på Odense Bys Museer.