Magasin kaldes »modbydeligt« efter udgivelse med drabsdømt sanger på forsiden

Det store franske musikmagasin, Les Inrockubtibles, har mødt en storm af protest, efter at man har sat portrættet af sangeren Bertrand Cantat, som i 2003 blev dømt for drabet på sin kæreste, på forsiden. »Jeg ville ikke have gjort det,« siger Sidsel Thomassen, chefredaktør på danske Gaffa.

ARKIVFOTO: Bertrand Cantat under retssagen mod ham, efter han havde dræbt sin daværende kæreste, Marie Trintignant. Han er nu på forsiden af rockmagasinet Les Inrockubtibles. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC FEFERBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan et populært musikmagasin pryde sin forside med billedet af en mand, der er dømt for at have dræbt sin kæreste?

Ikke hvis det står til mange læsere af det store franske musikmagasin, Les Inrockubtibles – eller bare Les Inrocks – der har valgt at bringe et stort portræt af sangeren Bertrand Cantat på forsiden af sit seneste nummer.

Cantat blev for 13 år siden idømt otte års fængsel for drabet på sin daværende kæreste, skuespilleren Marie Trintignant. Han blev prøveløsladt efter fire år i 2007 og har siden forsøgt at få sin karriere i gang igen.

Han er netop nu aktuel med sit første soloalbum, og det er i den anledning, at Les Inrockubtibles har valgt at sætte ham på forsiden, hvilket har medført kraftige reaktioner i Frankrig den seneste uges tid.

De sociale medier er flydt over med forargede kommentarer, der bl.a. kalder bladet »modbydeligt«. Og det franske kvindemagasin, ELLE, har som protest bragt en forside med et stort billede af Marie Tritignant.

Hun døde af de slag, Bertrand Cantat påførte hende under et slagsmål på et hotelværelse, mens parret opholdt sig i Vilnius. Efterfølgende ventede Cantat flere timer, inden han tilkaldte en ambulance, og Marie Tritignant døde 1. august 2003 på et hospital i Paris.

Les Inrockubtibles ledsager billedet af Bertrant Cantat med overskriften »Cantat, en son nom«, som oversat betyder »Cantat i hans navn«.

ELLE har spillet på den samme vending og præsenterer billedet af Marie Tritignant med overskriften »Au nom de Marie« – »I Maries navn« – og benytter lejligheden til at fordømme vold, voldtægt og chikane mod kvinder. »Hun er blevet et ansigt fort alle de kvinder, der er blevet ofre for mænds vold,« hedder det bl.a. i teksten under billedet af den afdøde skuespillerinde.

Artiklen fortsætter under Les Inrockubtibles' omdiskuterede magasinforside:

Magasinforsiden med Bertrand Cantat, der ikke falder i lige god smag hos alle. Fold sammen
Læs mere

Efter den voldsomme kritik gik Les Inrockuptibles forleden ud og påtog sig selvkritik i valget af at sætte Bertrand Cantat på forsiden. På sin hjemmeside skrev bladet blandt andet:

»Historien om Bertrand Cantat har været en del af Les Inrockuptibles’ historie siden 80’erne (...) det var umuligt at ignorere den. (...) At sætte ham på omslaget var problematisk. Vi vil udtrykke vores dybeste beklagelser over for dem, som er blevet såret.«

Bladet har ikke valgt at trække den pågældende udgivelse tilbage, og man kan også fortsat læse interviewet med Bertrand Cantat på Les Inrocks hjemmeside.

Det er musikmagasinet Gaffa, der har bragt historien op herhjemme. Chefredaktør Sidsel Thomassen siger om sin egen reaktion på Les Inrockubtibles kontroversielle magasinforside:

»Min første tanke var forargelse. Og så syntes jeg, at ELLEs modsvar var fantastisk ved at sætte kæresten på coveret,« siger hun.

»Men der er jo to sider i sådan en sag. Hvor meget kan man tilgive? Hvor meget kan musikverdenen, hans fans tilgive? Og hvor meget kan man som menneske generelt tilgive? Jeg går ud fra, at bladet har haft en vision om at sige, at nu har han afsonet sin dom, og så putter vi ham på forsiden,« siger hun og tilføjer:

»Man kan selvfølgelig også overveje, om tanken om al den publicity, de nu får – fra os og fra jer og fra hele verden – har været incitamentet. I så fald er der ingen tvivl om, at det har givet bagslag – medmindre man går ind for devisen om , at »all publicity is good publicity«.«

Hvad ville du selv gøre, hvis du stod i samme situation?

»Jeg ville nok have overvejet konsekvenserne en ekstra gang, inden jeg puttede en morddømt kunstner på forsiden. Min holdning er, at det ville jeg selvfølgelig ikke have gjort,« siger Sidsel Thomassen.

»Som menneske skal man selvfølgelig kunne tilgive, hvis det er muligt. Men jeg synes ikke, vi som medier skal pådutte folk den beslutning, og det er ligesom det, Les Inrocks har gjort ved at putte ham på forsiden. Man signalerer, at nu er han tilgivet, og nu er vi videre. Men der sidder jo helt sikkert en masse, hendes familie for eksempel, som ikke er kommet videre. Der ville ikke være noget i vejen for at fortælle historien inde i magasinet, men at smække en mand, der med koldt blod har slået sin kæreste ihjel, på forsiden. Det er ikke i orden. Og det er også nok det, der har fået folk til at reagere, som de gør.«