Mærket af markedet

Franske Stéphane Brizés arbejdsklassedrama »Markedets lov« er en skarp kommentar til behandlingen af de mange, der ryger ud af arbejdsmarkedet: De svage, dem med usynlige problemer og dem, der bare er uheldige.

Vincent Lindon er fremragende som den trætte arbejder Thierry, der er tvunget til at slække på sine idealer i »Markedets lov«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få ting kan gøre det moderne menneske så magtesløst som følelsen af, at der ikke er nogen, der har brug for en og ens arbejdskraft. At blive sendt igennem et kafkask system kun for at blive spyttet ud, præcis hvor hele processen startede: på nulpunktet.

Det er situationen for Thierry, der er i halvtredserne, har været arbejdsløs i over et år og nu er ved at blive desperat af at blive sendt på det ene udsigtsløse kursus efter det andet af jobcenteret og af at lide det ene nederlag efter det andet i jobsøgningsmaskineriet. Er der overhovedet nogen, der kan bruge en som ham derude? Og hvad stiller han op med sin multihandicappede søn, hvis ikke snart situationen lysner?

Altid fremragende Vincent Lindon spiller Thierry med stor menneskelighed og en træt resignation, der kun letter lidt, når Thierry er sammen med sin elskede familie, som han føler, han lader i stikken.

Men det er ikke kun Thierrys historie, vi får udrullet i Stéphane Brizés stærke og lettere beske drama. Via Thierrys ansættelse som sikkerhedsvagt i et storcenter bliver en lang række andre skæbnehistorier fortalt, der tilsammen illustrerer, hvor skjult og spredt desperationen er – som råd, der kryber bag vægpanelerne i det franske samfund.

Det i virkeligheden kæmpestore drama bliver fortalt i afdæmpede toner i erkendelse af, at man ikke behøver at råbe højt, når uretfærdigheden skriger i det stille rum. Og i respekt for og balance med karakteren Thierry, der står som det afdæmpede, gode menneske, der tvinges til at give køb på moral og integritet for dog at kunne føle sig som en brik i samfundsmaskineriet – hvor lille den end måtte være.

»Markedets lov« står stærkt som protestdokument over tingenes tilstand. Og som en påmindelse om at se på sine medmennesker med mildere øjne – for alle bærer på en historie, alle har en kamp at kæmpe.

Hvad: »Markedets lov«.

Hvem: Instruktør Stéphane Brizé. Medvirkende: Vincent Lindon, Karine de Mirbeck.

Hvor: Premiere i udvalgte biografer over hele landet.