Mads Mikkelsen – stjerne på alle sprog

Mads Mikkelsen er Danmarks største internationale stjerne. I næste måned spiller han med i både Hollywood-remaket »Clash of the Titans« og Nicolas Winding Refns »Valhalla Rising«. Men på fredag gælder det rollen som Igor Stravinskij – spillet på fransk og russisk.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan var det at spille på to helt fremmede sprog?

»Jeg havde kun to uger til at lære at tale fransk og russisk og spille på klaver og det hele. Det var fuldstændigt vanvittigt. Jeg sad bare i en lejlighed og drev min nabo til vanvid ved at spille det samme stykke igen og igen, mens jeg sad med øredimser på og hørte fonetisk russisk og fransk med russisk accent. Så jeg sov ikke i to uger,« siger Mads Mikkelsen, der var stolt over at det lykkedes. Selv om det var hårdt.

»Især at jeg gjorde det og samtidig kunne være skuespiller og ikke bare en papegøje.«

Kendte du Igor Stravinskij, inden du fik rollen?

»Jeg kendte selvfølgelig »Le Sacre Du Printemps« og »Firebird«, der er de store ting, og så var der flere ting, som jeg lyttede til, hvor jeg opdagede, at det havde jeg hørt før, jeg vidste bare ikke, det var ham. Men musikken var min adgang til at forstå Stravinskij. For bøgerne om ham er bare sådan nogen hyldestbøger – også hans egen bog. Han snakker kun om, hvor fed han var – men det synes jeg også, han var!«

Hvordan vil du beskrive forholdet mellem Igor og Coco?

»Han var en patriark med meget konservative holdninger til, hvordan samfundet burde se ud. Og han havde egentlig ikke særligt meget tilovers for den del af samfundet, som Coco repræsenterede. At han bliver besat af hende, er jo så endnu mere grotest, men det er tit sådan, at det, der provokerer os, også er det, der fascinerer os. Som han siger på et tidspunkt i filmen, så anså han hende ikke for at være kunstner. Han anså hende for at være en, der styrede en forretning. Færdig. Og han anså sig selv som geni. Og det værste var, at det gjorde hun også.«

Filmen om Igor Stravinskij og Coco Cha-nel har endnu en hovedrolle. Anna Mouglalis, der er uddannet skuespiller, har været topdesigner Karl Lagerfelds personlige muse og ven, siden han første gang så hende i filmen »Merci Pour le Chocolat« for ni år siden – og i hende så han indbegrebet af en Chanel-kvinde. Siden har Mouglalis været ambassadør for huset Chanel – og ansigt for bl.a. parfumen Allure.

Og nu har Anna Mouglalis fået mulighed for at dykke dybere ned i myten Coco Chanel.
»Da jeg kom ind i huset Chanel for ni år siden, vidste jeg ikke, at jeg allerede forberedte mig på rollen. Jeg har brugt tid i hendes hus, jeg har asket i hendes askebæger. Jeg har samlet så meget information om hende, så mange følelser og forestillinger om den kvinde,« siger Anna Mouglalis.

Hvad: Coco Chanel & Igor Stravinsky
Hvor: Biografer over hele landet
Hvornår: 11 februar 2010

Læs anmeldelsen her