Lyt til dine øjenvidner!

Helmut Lachenmann modtog lørdag H.C. Andersen Prisen 2016 i Odense. Foto: Johnny Wichmann Fold sammen
Læs mere

Ældre mennesker. Måske ligefrem gamle mennesker. Du har dem lige omkring dig og ender selv som en af dem.

Og når du alligevel har dem – så slå ørerne ud for deres historier. Giv dig tid, spørg af hjertens lyst og lyt godt på deres svar. For de var øjenvidner til historien.

Eller i visse tilfælde ørenvidner. Sådan som Helmut Lachenmann på 80 år var det. Den tyske komponist er mest kendt for sin opera over »Den lille pige med svovl­stikkerne« og modtog af samme grund H.C. Andersen Prisen 2016 i Odense lørdag eftermiddag.

Hans opera vender mange ting på hovedet. Eventyrdigterens historie stilles sammen med tekster af Gudrun Ensslin fra Rote Armee Fraktion.

Den lille pige var ikke ubetinget en heltinde, hører man – for hun futter familiens levebrød af for sine kolde fingres skyld. Og selv om terroristen fra den gyselige fraktion gjorde aldeles forfærdelige ting op til sit selvmord i 1977, så havde hun hele tidens verdens frelse i tankerne.

Lachenmann benyttede også lejligheden til et besøg i København i torsdags. Det var efter sigende hans første besøg i den danske hovedstad nogensinde. Han underviste sine unge kolleger på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og sluttede så dagen med en gratis gæsteforelæsning for alle.

En aldeles uforglemmelig forelæsning. Konservatoriets nye sal var fyldt til bristepunktet med unge mennesker. Og hans erindringer og tætte fortælleform nærmede sig forbløffende meget de virkninger, man kender fra hans musik.

For eksempel da han berettede om sit arbejde med H.C. Andersens eventyr. Han havde læst det overordentlig grundigt og opdagede en helt afgørende ting: At der hele tiden er henvisninger til vejret:

»Det var så grueligt koldt«. Og »det sneede« den ulykkelige aften. Men pigen ser også stjerner efterhånden – det må med andre ord klare op. Hun ser endda en af stjernerne falde og gøre »en lang ildstribe på himlen«.

Vejret fortæller kort sagt sin egen historie og rummer derfor en nøgle til eventyrets hemmeligheder. Og når man hører det færdige værk, gør vejrets lyde de første indtryk. Godt læst og flot hørt af Lachenmann!

Komponisten krydrede det hele med erindringer fra sine yngste år. Som bekendt nogle brydefulde år for de fleste tyskere. Han husker sig selv sidde foran radioen og høre Joseph Goebbels, hint svin, tale til folket. Propagandaministerens ord gik lige til hjertet på den forsamlede familie, barnet Helmut ikke undtaget.

»Jeg kunne have fundet uniformen frem og taget på march for mit land. Lige med det samme«.

Sagde denne store humanist og menneskekender altså. Kun en mand på Helmut Lachenmanns alder kan sige sådan noget. Kun et menneske med hans erfaringer forstår for alvor kræfterne bag historiens fremdrift.

Så lad os lytte og få det bedste mulige ud af alle de gamle mennesker omkring os. Lad os rive med af de historier, der måske aldrig finder vej til bøgerne. Men som på en vis måde siger det hele.