»Lykkehjulet« stopper

Efter 13 år - og foreløbig 3.500 episoder - stopper TV2 nu det program, der har overlevet længst på dansk TV. Hjulet i »gameshowenes moder« kunne ikke klare mosten med den ungdommelige saltvandsindsprøjtning. Og flytningen af sendetiden gav den modsatte effekt - med stadigt faldende seertal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Alting har sin tid,« siger TV2 Danmarks administrerende direktør Cristina Lage, der i går ved middagstid lod meddele, at »Lykkehjulet«, der har snurret siden TV2s start i oktober 1988, standses ved årskiftet.

Den sidste ordgåde, der præsenteres af Maria Hirse og forvaltes af Lars Herlow, gættes i forbindelse med TV2s store gallashow nytåraften.

I stedet vil stationen udvikle et nyt journalistisk program, der skal erstatte den daglige hjernegymnastik for seerne, der er blevet færre og færre. Ikke mindst fordi man samtidig med værten skiftede sendetidspunktet til kl. 17.00. Herefter faldt seertallene til fem pct., der i denne sammenhæng er 250.000 seere, hvilket ikke er tillokkende for annoncørerne, som TV2 jo også lever af.

Siden TV2 gik i luften i Danmark i 1988 er »Lykkehjulet« blevet sendt i over 3.500 episoder. Programmet, der er bygget over et amerikansk koncept fra King World, blev kendt og elsket allerede fra begyndelsen - og i årenes løb har millioner af danskere gættet med på legen, der ved sin begyndelse havde TV-værten Michael Meyerheim og Carina Jensen ved roret.

Meyerheim er i dag vært i »Go' Morgen Danmark«, der i dag runder sin udsendelse nr. 1.000. Programmet produceres og tilrettelægges af Skandinavisk Filmkompagni, der i sin tid blev dannet af en udbrydergruppe fra Nordisk Film. Michael Meyerheim har følgende kommentar til lukningen af »Lykkehjulet«, hvor han var vært i et år:

»Det er lidt sørgeligt, at det lukker. Det er et fremragende gameshow. Det er 'gameshowenes moder'. Det er for mig ikke til at gennemskue, om man lukker det, fordi seerinteressen er faldet, eller om det er, fordi man lagde det på et tidspunkt, hvor der ikke er nok seere. Jeg går ud fra at det indgår i TV2s analyse,« siger Meyerheim, og tilføjer:

»Men det er rent ud sagt sørgeligt, fordi det stadig er TV-verdenens eneste uovertrufne koncept.«

»Lykkehjulet«s skæbne blev beseglet, da man ved sidste årsskifte erstattede Meyerheims afløser, Bent Burg, med den yngre vært Lars Herlow i den hensigt at få flere unge seere til at gætte med, idet man sidste efterår havde analyseret sig frem til, at seertallene nu ville stige.

Men manøvren mislykkedes, bl.a. fordi, det er de færreste unge seere, der har tid eller lyst til at se fjernsyn kl. 17.00. Derfor har man kun kunnet fastholde den ældre seerskare, der nu i fire en halv måned har oparbejdet et ambivalent forhold til »Lykkehjulets« nye hurtige stil, hvor også kombatanterne blev yngre og yngre.

Men alligevel udtaler TV2s programchef Bo Damgaard, at redaktionen bag »Lykkehjulet« har ydet en kæmpeindsats i det seneste års tid.

»Men vi må erkende, at »Lykkehjulet« har haft vigende seertal i otte år i træk, og den udvikling må vi naturligvis tage konsekvensen af,« siger Bo Damgaard, der også giver sendetidspunktet en del af skylden.

»Der er færre, som ser fjernsyn på det tidspunkt,« indrømmer han.

Nordisk Films administrerende direktør, Søren E. Jakobsen, der nu mister endnu en af sine faste indtægtskilder, siger, at han med beklagelse har taget lukningen til efterretning.

»Vi har været glade for og stolte over at producere Danmarks længst, levende underholdningsprogram. Vi ser frem til at fortsætte samarbejdet med TV2 om nye succeser,« siger direktøren.

Af dem nævner han foreløbig »Roomservice«, hvor ellers kære naboer raserer hinandens hjem, »Stifinder«, samt »Snurre Snups Søndagsklub«, »Scenen er sat« og en række kommende fiktionsserier.