Lyd fra Valbys klondike

Dicentia er en lille spiller på det hastigt voksende marked for lydbøger. Fremtiden hedder fokus på kvalitet. Og oplæsning på godt dansk.

Skuespilleren Claes Bang i studiet hos Dicentia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Forfaldne og forladte steder er blevet fancy. Valbys industrikvarter har åbnet sig for hundreder af små og mellemstore virksomheder.

Dicentia med de omkring 25 ansatte ansatte arbejder med medier af alle slags - fra fejlfinding i film og TV-serier til produktion af lydbøger.

Stemningen indendørs er et optimistisk klondike af mikrofoner og skærme, CDer og DVDer.

Og længst inde så det allerhelligste: Lydstudiet. Et lille rum med isolering på væggene. Da avisen kommer på besøg, sidder Claes Bang ved mikrofonen.

Den kendte skuespiller har bogen liggende på en iPad og styrer selv teknikken med computer og mus. Han har været i gang et par timer og virker lettere udmattet.

»Man er udfordret allerede efter en times tid,« siger han. »Tingene går bare langsommere og må tit tages om«.

En speaker kan som regel klare 20 til 30 sider i timen og får i øvrigt betaling pr. indlæst side - så kvaliteten er meget op til hans eller hendes egen samvittighed.

Kasper Holme Johannesen er Dicentias direktør og kan glæde sig over et lovende marked. Selskabets svenske afdeling har generelt haft mere vind i sejlene. Også fordi svenskerne kører over længere afstande og dermed bruger længere tid i bilen.

»Men lydbøger vokser på dansk jord lige nu,« siger han. »Vi hører lydbøger i træningscentret eller i toget. Og køerne på motorvejen er jo ikke blevet kortere.«

Satsning på kvalitet

Dicetia laver lydbøger på bestilling fra forlag eller forfattere. For eksempel til download eller som CDer. Forlagene eller forfatterne beder ikke sjældent om en bestemt skuespiller til oplæsningen. Men det sker også, at forfatterne læser deres egne ting op. Forfatteren Peter H. Fogtdal har for eksempel lige været i studiet.

Er det egentlig bedre eller dårligere?

»Hvis han er god til det, kan det være super fint,« siger Kasper Holme Johannesen. »Folk hører jo forfatterens ord med hans egen stemme. Det sker også, at de lægger til eller trækker lidt fra undervejs. Så lyden kan sagtens være en smule forskellig fra bogen - og ikke sjældent bedre!«

Hvordan er den virkelig gode oplæsertype?

»Det afhænger af modtageren og flere andre ting. Jeg troede engang, det bedste var en dyb eller magtfuld stemme. Men sådan en kan i samme grad virke påtrængende og anstrengende i længden. Og hvor nogle bøger bare skal læses helt neutralt, så kræver andre bøger mindst en håndfuld forskellige stemmelejer.«

Dicentias speciale er lydbøger med cover og det hele. Hvor andre studier måske specialiserer sig i oplæsningen alene, satser Kasper Holme Johannesens altså på det færdige produkt. Han anslår den samlede pris til et sted mellem 10.000 kr. og 30.000 kr. - alt efter længde, udstyr og oplæserens honorar.

Markedet for lydbøger har ligget dødt i nogle år, men er for alvor på vej frem. Skandinavien har altid hørt til de store egne i genren. Og verden som helhed bliver stadig mere digital.

Ligger der ikke en fremtid hos udenlandske lyttere?

»Vi arbejder ganske rigtigt i et meget lille sprogområde,« Kasper Holme Johannesen,

»Virksomheder i store lande har de samme udgifter pr. lydbog og dermed en fordel. Men vores fremtid hedder udgivelse på dansk jord og satsning på kvalitet. Det er uhyre svært og kostbart at komme ind på nye markeder.«