Loutallica er et brutalt bæst - lyt med

Hør den første single fra Metallica og Lou Reed. Berlingskes rockanmelder har lyttet – og er fascineret.

»Pain and evil have their place/sitting here beside me/And I’ll offer them, I offer them to you/as servants/of the gold/that you must give to me«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De færreste havde vel set det komme. En af alle tiders stærkeste sangskrivere i samklang med klodens største metal-foretagende.

Men samarbejdet mellem Lou Reed og Metallica er ikke desto mindre en realitet, og skal man pege på et fællestræk, er det mørket, der blafrer i begge bagkataloger.

Smerte og ondskab

Den første single fra det kommende Reed/Metallica-album »Lulu« – der udkommer den 31. oktober – er da heller ikke nogen lys, fjerlet sag.

Den 5 minutter og 17 sekunder lange »The View« åbner således med Lars Ulrichs karakteristiske tørre slag og dumpe pedaler, og flankeres af James Hetfield og Kirk Hammetts tungt udstansede guitar-riffs, hvorefter Lou Reed sætter skred i et sangforedrag, der blandt andet kommer omkring disse ord:

»Pain and evil have their place/sitting here beside me/And I’ll offer them, I offer them to you/as servants/of the gold/that you must give to me«.

Linjer, som lige så godt kunne være skrevet og sunget af James Hetfield, der da også falder snerrende ind et par gange i løbet af forløbet, hvor guitarernes skurren og gnistren gradvist intensiveres.

Og fornemmelsen af buldermørke og drama er tydeligvis inspireret af Edgar Allan Poe (Reed har også tidligere tonsat »The Raven«), men efter sigende også af den ekspressionistiske Frank Wedekind. Hans dramatik lå til grund for den berømte opera »Lulu« - som det kommende Reed/Metallica-udspil har taget navn efter.

Solidt, cool

Er der så grund til at nære store forventninger til albummet efter at have lyttet til »The View«?

Bestemt. Det er ikke sublimt, men solidt, sejt fremadskridende i Metallicas ånd og samtidig cool på en meget Reed’sk facon.

Og om det kommende album har Reed i øvrigt sagt, at det er »det bedste jeg nogensinde har lavet«.

Tænk engang hvis han taler sandt …

Lyt til nummeret 'The View' her. 'Holder' det?

The View by Lou Reed & Metallica