Lone Scherfig: Cameron spiller højt spil - og vi andre taber

En række danske kulturpersonligheder fortæller om deres reaktion på Brexit.

Filminstruktør Lone Scherfig i og ved Øregaards Museum i Hellerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen

En trist sejr for ø-mentaliteten

Kasper Holten, direktør for Royal Opera House, London:

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er trist og skuffet over resultatet. Her i London har der jo også været et klart flertal for at blive i EU - 60-40 var in favor - men det var så ikke det landet ville.

Der er sådan en nostalgi i det her land, om at man kan få kontrollen tilbage og få det som i gamle dage, men sandheden er, at vi lever i en globaliseret verden hvad enten man vil det eller ej, og selv om det er svært at finde løsninger i fællesskab, så er det det, jeg tror på.

Jeg tror ikke så meget på det der med allerede nu at begynde at diskutere konsekvenserne - at det nu bliver svært, og nu kan kunstnerne ikke rejse - lad os nu se, hvilke aftaler, der bliver indgået. Personligt har jeg aldrig syntes at argumentet for at stemme ja, skulle være økonomien eller praktiske og bureaukratiske overvejelser, men om man grundlæggende filosofisk synes, man skal arbejde sammen eller ej.

Men når man bor herovre, mærker man ofte, at England har en splittelse, når det gælder Europa - hører man til eller ej? Der er nogen gange en ø-mentalitet og en følelse af, at Europa er de andre. Og det er den følelse, der har vundet i dag, og det synes jeg er trist.«

De spiller skræmmende højt spil

Lone Scherfig, filminstruktør:

Jeg er lige så ærgelig og bekymret som de fleste andre jeg kender, men kan sige lige så lidt om de langvarige konsekvenserne, som andre der ikke er eksperter. Jeg er jo i gang med en ny film derovre, “We Happy Few” som får premiere til efteråret. Problemet er måske netop, at når man arbejder på Pinewood (engelsk filmstudie, red.) eller midt i London og sammen med en masse pro-europæiske filmfolk, så mærker man mindre til den frustration englænderne reagerer med. Til gengæld har det været specielt at følge løbet mellem David Cameron og Boris Johnson. Jeg  har tidligere beskæftiget mig med den hemmelige, elitære “Bullingdon Club”, som de begge var medlemmer af da de studerende i Oxford i forbindelse med mit arbejde på filmen” The Riot Club”. De spiller skræmmende højt spil med en forbløffende arrogance - og alle os andre som tabere.

Det var ikke det, jeg havde håbet

Niels Hausgaard, musiker, entertainer og igennem en årrække kritisk over for EU

»Det var ikke det, jeg havde håbet på. Men hvis det er det, briterne gerne vil, så er det godt, de gør det.
Jeg tror ikke, det får så store dramatiske konsekvenser, som man vil gøre det til. Jeg tror derimod, at det vil styrke en rigtig god og nødvendig debat. Det er det positive, jeg ser i det.

Vi har glemt at snakke om det uheldige i, at befolkningerne ikke er med. Det gælder jo ikke kun England, man er delt ned i gennem mange lande. Det måtte ske. Nu blev det så England, der meldte sig ud, men det kunne jo lige så godt have været os eller i Holland. Jeg ser det som en helt selvfølgelig følge af, at man har overset, at det er vigtigt at have befolkningen med.«

EU Skuffer helt vildt

Kaspar Colling Nielsen, forfatter

»Det er helt vildt, at EU ikke kan løse nogle af de problemer, vi står overfor. Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan blive enige om at samarbejde om flygtningekrisen for eksempel. Det har jo altid været alle de områder, vi har brugt som argumenter for at have et EU. Men når problemerne så kommer konkret, så kan de overhovedet ikke løse noget som helst.

EU skuffer helt vildt i de her år. Det er helt ufatteligt. Alle ved, at man skal lukke EUs ydre grænser på sigt, men det kan man åbenbart ikke. I forhold til landbrugspolitik og miljøpolitik er det det samme, så EU er altså ikke særlig gode til at sælge deres projekt.

Desuden er Europa generelt i krise. Det betyder også, at mange ønsker sig tilbage til de gode gamle dage, hvor man havde et arbejde, og der var liv i landsbyen.

Kulturen må binde os sammen nu

Rebecca Matthews, adm. direktør i Aarhus Kulturhovedstad 2017

»Jeg stemte »remain«, og min personlige reaktion er selvfølgelig en stor skuffelse. Jeg synes, det er en trist dag for Storbritannien. Det får store implikationer for landet på mange niveauer.

Min professionelle reaktion, og det jeg tænkte på, da jeg vågnede i morges, var, at kunst og kultur, og de kulturelle relationer mellem lande og over grænser nu bliver endnu vigtigere, end de nogensinde har været før. Det sprog mellem vores kulturer, og den måde at udveksle på får et langt større ansvar. For hvem ved, hvad der vil ske politisk og økonomisk - det er det uforudsigelige ved det her - men vi kan til gengæld forudse, at kunst og kultur kan være med til at binde os sammen.«

Vi troede, fornuften ville sejre

Peter Jensen, dansk modedesigner, bosat i London

»Jeg har boet i England i 20 år, oplevet det ene valg efter det andet og set premierministre komme og gå. Jeg tror aldrig, jeg har oplevet en så polariseret, ophedet diskussion, som i forbindelse med Brexit-afstemningen. Jeg sad og så afstemningen på TV til klokken tre i nat, og det stod hurtigt klart, hvor det bar hen. Jeg synes, det er frygteligt. Virkelig deprimerende.

 

Her til morgen kan man mærke, hvordan det har påvirket hele gadebilledet i London. Der var næsten ingen mennesker i den lokale kaffebar, hvor jeg plejer at købe min morgenkaffe på vej til arbejdet. Der plejer at være stuvende fuldt. Men man skal regne med, at der, hvor jeg bor og arbejder i London, omgivet af nogen, der alle sammen ligner mig, har vi haft svært ved at forestille os, at resultatet kunne blive andet end et »remain«. Fornuften måtte da sejre. Men vi har glemt, at lige så snart, man kommer ud i landet, ser de helt anderledes på sagen. Den kendsgerning har vi fået smasket lige i hovedet. Her til morgen tænker jeg på, at jeg - selv om jeg har boet størstedelen af mit voksne liv i Storbritannien - også er en af dem, rigtig mange synes ikke skal være her.«