Lommerpiger under hammeren

En række mere eller mindre ukendte tegninger af damer i pikant påklædning fra den danske multikunstner Stig Lommers hånd ryger på auktion i starten af marts.

I alt 10 pikante tegninger af Stig Lommer ryger på auktion om få uger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er forår i luften hos Bruun Rasmussens Kunstauktioner, som i starten af marts udbyder i alt 10 tegninger af de såkaldte Lommerpiger – en række pikante stregtegninger af letpåklædte damer fra den danske multikunstner Stig Lommers hånd.

Stig Lommer var en hjørnesten i dansk kulturliv fra starten af 1930’erne til midt i 1970’erne. Først som skuespiller og bladtegner ved en række danske dagblade, siden som tekstforfatter og teater- og revydirektør hos en række danske teatre, heriblandt for ABC Teatret i København, hvor en række koryfæer i dansk skuespil, eksempelvis Dirch Passer, Kjeld Petersen og Preben Kaas, fik deres folkelige gennembrud under hans ledelse.

Det var her han i starten af 1950’erne introducerede de såkaldte Lommerpiger – letpåklædte damer i pikante kostumer - som et fast element i sine forestillinger. Lommerpigerne skulle siden blive et begreb i dansk underholdning, og flere kendte skuespillerinder har optrådt i rollen som Lommerpige, blandt andre Daimi og Lone og Helle Hertz.

De pikant påklædte Lommerpiger var en nyskabelse i dansk revysammenhæng. De fungerede først og fremmest som trækplaster for revyteatret, hvor række efter række af folk mødte op for at se den letpåklædte giraf, og de var med at sikre Lommers revyer positiv omtale. Auktionens tegninger viser imidlertid en relativt ukendt side af den folkekære multikunstner.

- Det er de færreste der ved, at Stig Lommer også var en så dreven tegner med en så distinkt stil. Tegningerne er meget gennemførte rent stilistisk. De er enkle i deres streg, og han har formået at fange essensen af de her personer i en gennemført streg. De svungne linjer er præcise og lavet med både overbevisning og beslutsomhed, siger Niels Boe Hauggaard, som er vurderingssagkyndig i moderne kunst hos Bruun Rasmussen.

- Tegningerne viser et nyt perspektiv på en mand, som er folkeeje indenfor et helt andet kulturområde. Tegningerne forener flere sider af Stig Lommers virke. Det er interessant, at han har haft et rent kunstnerisk blik for det og at har formået at overføre det til tegninger med den her form for beslutsomhed og stilsikkerhed, fortsætter Niels Boe Hauggaard.

Tegningerne sælges af Stig Lommers ven og kollega, skuespiller, instruktør og teaterdirektør Klaus Pagh. Klaus Pagh, der især er kendt som Danmarks James Dean, arvede en række tegninger fra Stig Lommer, og igennem mange år har han årligt præmieret danske revyskuespillere med en af
lommers tegninger.

Tegningerne er vurderet til omtrent 5000 kroner, og kan købes på auktionen, som starter 28. februar.