Logbog dag 146: Parasitter og projektiler

De skydegale spillehajer på »Vædderen« havde en skøn dag i går. Først sendte de snesevis af maskingeværsalver ud over Det Tasmanske Hav. Bagefter blev pokerfjæsene hentet frem. Men før vi når så vidt, fortæller vi den barske sandhed om din formentlig elskede sushi.

Der var problemer med sand i maskingeværet da »Vædderen« i går forsøgte at skyde lidt i det internationale farvand ud for New Zealand. <br>Foto: Kristian Brasen Fold sammen
Læs mere

Der er landet en bændelorm på »Vædderen«. Eller rettere: En ualmindelig sprælsk flyvefisk med en 4,5 cm lang bændelorm i sig er fløjet helt op på dækket seks-syv meter over havoverfladen. Og så blev Kurt Buchmann glad. Han er nemlig professor i fiskesygdomme ved Københavns Universitet og dermed specialist i fiskenes parasitter, herunder bændelorm.

Hvis man er sushi-elsker - og det er vi jo et stigende antal, der er - er det ikke nødvendigvis nogen god idé at lytte til Kurt Buchmann. Det kan meget vel koste én appetitten på de små og ellers så delikate risruller med rå tun, laks, og hvad man i øvrigt kan lide at putte på fra havet.

Der er nemlig sprællevende parasitter i alt for mange af disse så sunde fisk - f.eks. næsten gennemsigtige og dermed praktisk taget usynlige 11-30 mm lange sildeorm.

»Når sildeorm kommer ned i mavesækken med al den dejlige saltsyre og varme, vi har dernede, så liver de gevaldigt op og borer sig ofte igennem både mave- og tarmvæv. Det får vores immunforsvar til at gå i alarmberedskab, og så får man frygtelig ondt i maven,« forklarer professoren.

Hans eneste trøst er, at man ikke dør af det - og at ormene hverken kan vokse eller formere sig i mennesker. Til gengæld kan det være vanskeligt at få stillet den rette diagnose, så man kan få sig en effektiv ormekur - eller blive udsat for mavekirurgi. I visse heldige tilfælde lykkes det dog for patienterne at (undskyld udtrykket) presse ormene ud på den naturlige måde.

Et godt råd
Hvis man ikke kan undvære sin sushi, eller sin sashimi - altså rå fisk uden ris - er der følgelig kun én vej at gå: Frys din rå fisk ned i mindst 24 timer og ved mindst 20 minusgrader, før du spiser den. Det kan ormene ikke klare. Af samme årsag er det i Danmark et lovkrav, at sushirestauranter skal fryse deres fisk ned, før de serveres for gæsterne.

»Desværre har der været flere eksempler på danske sushirestauranter, der har serveret fersk fisk, som ikke har været nedfrosset. Deres undskyldning har været, at de ikke var bekendt med lovkravet,« siger Kurt Buchmann.

I sushiens hjemland, Japan, er det en fuldstændig dagligdags hændelse, at mennesker bliver behandlet for fiskeparasitter. I denne verdens mest fiskespisende nation betragtes det nemlig som en dødssynd at fryse fisk til sushi ned, idet kødet bliver mindre fast og angiveligt også mindre velsmagende af en tur i fryseren.

Parasiteksperten har derfor et enkelt råd til inkarnerede sushielskere, der bare ikke vil fryse deres fisk ned. Og det lyder: Hold dig udelukkende til norske opdrættede laks, idet de udelukkende får ormefrit foder. Det er ikke nogen 100 pct. garanti mod sildeorm. Men det er tæt på.

Rambo-time
Men ellers var det ikke ligefrem rå fisk, besætningen gik op i, mens »Vædderen« i går sejlede ned langs New Zealands nordø. Det var nemlig de skydegale spillehajers kongetid. Der var med andre ord dømt Rambo time.

Det begyndte allerede fredag aften, da seks af Søværnets granvoksne mænd koblede deres bærbare computere sammen og begyndte at meje hinanden ned med maskingeværer og håndvåben. De spillede krigsspillet »Call of Duty«, og som den alvorligt, men heldigvis kun virtuelt sårede næstkommanderende, Lars Hemme Nielsen, meget rammende udtrykte det efterfølgende:

»I gamle dage spillede vi Matador. Nu myrder vi hinanden i stedet for.«

I går eftermiddag var det så tid til at afprøve »Vædderen«s to lette og to tunge maskingeværer - sidstnævnte skyder, skulle vi hilse og sige, med potentielt panserbrydende 12,7 kaliber projektiler. En lille tømmerflåde blev placeret som målskive 500-600 meter ude i Det Tasmanske Hav. Og så sagde det ellers dang-dang-dang-dang, så hele skibet rystede, og ude i bølgerne sprøjtede vandet op fra projektilernes kraftige nedslag. Tømmerflåden forblev imidlertid helt intakt trods det heftige bombardement.

Dermed var drengerøvsdagen ingenlunde slut. Om aftenen blev kort og jetoner nemlig fordelt blandt skibets 20 største pokerfjæs, og så blev der spillet Texas Hold'em, så sveden sprang dem af panden. Men det største pokerfjæs af dem alle var, naturligvis, »Vædderen«s evigt koldblodige skibschef, Lars Hansen. Så han trak sig tilbage med vinderpuljen på næsten 800 kr., mens han mumlede et eller andet om sine modspillere, der lød som »amatører!«.