Løkke-sag sender revyforfattere på overarbejde

Lars Løkke Rasmussens bilagssag har ikke kun givet ham selv sved på panden, men også givet flere revyforfattere grå hår i hovedet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi har siddet oppe til klokken fire i nat for at se, om Lars Løkke ville træde af«.

Sådan fortæller Leif Maibom, direktør og skuespiller i Sønderborg Sommer Revy, hvor han lige nu spiller en kriseramt Lars Løkke Rasmussen (V) med tekst af den anerkendte revyforfatter Carl-Erik Sørensen.

Også skuespilleren Flemming Jensen er med i sketchen i rollen som Claus Hjort Frederiksen (V).

»Lige nu sidder Flemming og jeg og reviderer i den seneste udgave, som Carl-Erik skrev, da alle spåede, at Løkke ville gå af. Men det gjorde han ikke, så situationen er for så vidt uændret. Men man kan sige, at krisen afstedkommer en ny politisk virkelighed, som vi gerne vil skildre,« siger Leif Maibom, som ikke er blevet mindre begejstret for sketchen efter det seneste døgns tumult i Venstre. Tværtimod.

»Jeg tror, folk vil synes, det er hysterisk morsomt, at vi er så aktuelle, at vi allerede kan tage nattens begivenheder med i showet onsdag aften,« siger den 63-årige direktør og skuespiller med henvisning til Venstres dramatiske hovedbestyrelsesmøde tirsdag aften og nat. 

Det førte nemlig til en hasteindkaldelse af kollegaen Jens Andersen, der skal give den i rollen som Venstres næstformand, Kristian Jensen (V).

»Vi har lige ringet til Jens Andersen for at høre, om han ikke var frisk på at spille Kristian Jensen i aften med en lille kvart sides tekst, som vi netop har mailet ham. Aftalen er nu, at den øver han på, når han sidder på vej i toget til Sønderborg. Og så finder vi noget tøj og en paryk til ham, umiddelbart inden forestillingen begynder,« siger Leif Maibom.

Politisk satire har alle dage været en vigtig del af revyens dna, og det sker ikke sjældent, at revyforfattere og instruktører kommer på overarbejde, når begivenhederne på Christiansborg overhaler selv de skarpeste revytekster.

To versioner af Løkke

Carl-Erik Sørensen er en erfaren revy-rotte, der i snart 40 år har bidraget til de fleste danske revyer med flere end 1.500 tekster. I år har han skrevet Løkke-tekster både til Sønderborg Sommer Revy og til Cirkusrevyen, hvor Lisbet Dahl er trukket i Venstre-formandens nye jakkesæt.

»Allerede tirsdag morgen lavede jeg to nye versioner – en, hvor Løkke blev. Og en, hvor han gik af,« fortæller han. 

»Da Lisbet gik på scenen tirsdag aften, var sagen jo endnu ikke afgjort, så hun måtte spørge publikum, hvad de troede mest på – og så optræde efter det manuskript, de fleste pegede på som det mest sandsynlige udfald.«

»Og der kan du roligt skrive, at publikum valgte versionen, hvor Løkke gik af,« tilføjer han smågrinende og giver et tekstnært eksempel på, hvordan »Bissen og Bassen«, som stykket hedder, er blevet ændret.

»Det, der før hed, at Lars Løkke »går tur med begge hunde i skoven, så ingen skal komme og sige, Lille-Lars er doven« kommer nu til have ordlyden: Lars Løkke »går tur med begge hunde i solen for at nyde, at han åbenbart er limet fast til formandsstolen«,« siger Carl-Erik Sørensen.

Klar i sidste øjeblik

I Tivolis genfødte sommerrevy, »TamTam i Glassalen«, kom Lars Løkke-nummeret – med Søs Egelind på meget korte ben – faktisk først på i allersidste øjeblik inden premieren i lørdags.

»Først tænkte man, at sådan en sag om nogle bilag, den lægger sig sikkert hurtigt igen. Men så voksede den bare dag for dag, så vi fik faktisk først gang i den en uges tid før premieren,« siger revyens instruktør Joy-Maria Frederiksen.

»Så når en af anmelderne skrev, den bar præg af, at det var en verserende sag, så er det lige nøjagtig sådan, det er. Det er jo netop det, revyen kan – gå ind og lave noget her og nu. Og hvis der så sker mere i sagen, må man jo bare ændre det.

Og så udbeder revyforfatterne sig ellers arbejdsro fra politikernes side. Faktisk anmoder man om, at hele Folketinget nu går på sommerferie, så revyerne kan få lov til at spille i fred - uden nye bilag, rejser, magtkampe og lignende, lyder det i en pressemeddelelse fra Leif Maibom.

Skyld i overarbejde

Flemming Jensen skrev tilmed i et satirisk indlæg i Ekstra Bladet tirsdag med titlen »Slyngelstuen: Venstre smadrer dansk revy«, at skuespillere og revyforfattere i dagens Danmark har urimelige arbejdsforhold, da Venstres politiske krise var konstant kilde til overarbejde.

»Kulturfjendske venstre-politikere ødelægger den danske revytradition,« lød det.

Sønderborg Sommer Revy og »TamTam i Glassalen« havde begge premiere 31. maj og fortsætter til og med 26. juli. Cirkusrevyen havde premiere 15. maj og spiller frem til 30. august.