Livet på flugt er kommet på museum

Foto: Sergey Ponomarev
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er, som om tiden kører hurtigere og hurtigere. Tragiske begivenheder – som terror – sker stadig oftere, uden at man er i stand til at huske dem, der hændte for blot få måneder siden. På samme måde synes flygtningestrømmene at være en betændt politisk sag, hvor man heller ikke kan huske blot et halvt år tilbage, hvad der egentlig skete ved Makedoniens grænse eller i tyrkiske flygtningelejre.

Nationalmuseet foretager løbende indsamlingsarbejde for at fastholde historien, så alt ikke viskes ud med tidens stadig mere effektive viskelæder. Lige nu viser Nationalmuseet i Tøjhuset udstillingen »Flygtninge«, der er baseret på Nationalmuseets indsamling af udsagn, genstande og filmoptagelser af den flygtningekrise, der i nu flere år har martret Europa og udsat mennesker for usikkerhed og
lidelser. Nationalmuseets udstilling ser på flygtningestrømmen med flygtningenes øjne, men etnolog Gitte Engholm, der har været med til at indsamle vidnesbyrd og genstande og er faglig medansvarlig for udstillingen, understreger, at museet holder sig langt væk fra den politiske debat om flygtninge og immigranter.

Udstillingen viser som start flygtningenes rejse til det forjættede Europa. National-
museets folk har været på den græske ø Lesbos og har derfra hjembragt vidnesbyrd, fotografier og blandt andet en gummibåd på godt 5-6 meter, der var beregnet til 25 mennesker. Båden fik museets folk transporteret fra Lesbos til Danmark, og den indgår nu i Nationalmuseets samlinger – dog ikke i oppustet tilstand. Museets viser dernæst, hvordan flygtninge og immigranter forsøgte at komme ind i Europa ved at rejse fra sted til sted og fra lejr til lejr. Man ser konfrontationer mellem makedonsk politi og flygtninge ved den græsk-makedonske grænse, hvor makedonsk politi affyrede tåregas mod flygtninge og immigranter på den anden side af grænsen. Nationalmuseet har erhvervet en gaspatron, der ligger i en udstillingsmontre.

Selv om det er dramatiske billeder af mennesker i gummibåde og desperate folk, der forsøger at passere grænser, der dominerer vore medier, er flygtningenes og immigranternes historie ikke mindst den kedsommelige dagligdag i lejre. Nationalmuseet viser genstande, billeder og udsagn fra lejre både i Grækenland og Danmark, hvor mennesker prøvede at finde en rytme i hverdagens rutiner. Ofte sad familier og enlige i samme lejre i lang tid, og museet viser ting fra lejrlivet, som nu indgår i vor nationale kulturarv. Her er et skab af den slags fra en dansk lejr, som hver flygtning fik til at opbevare ejendele og blandt andet barbergrej, som en brugte til at barbere sine venner i lejren.

Det er svært at forestille sig en hverdag i flygtningelejren, men ved hjælp af 360 graders-video kan man få et sansemættet indryk af, hvordan det ser ud. I samarbejde med firmaet Khora Virtual Reality har Nationalmuseet i forbindelse udstillingen optaget en række film, der understøtter dokumentationen af flygtningesituationen. Produktionen viser glimt af bjerge af efterladte redningsveste på Lesbos, en flygtningelejr i det nordlige Grækenland og den midlertidige teltlejr i Thisted.
Særudstilling: »Flygtninge«. Tøjhusmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh K. Åbningstider: 20. januar til 11. juni 2017, tirs.-søn. kl. 10.00-17.00 (Man. lukket).