Live Earth får dumpekarakter

Live Earth koncerten i lørdags høster hård kritik på grund af misvisende budskaber, middelmådige optrædener og dobbeltmoralske popstjerner.

Madonna opfordrede publikum til at hoppe op og ned for at redde vores planet. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Lørdagens verdensomspændende koncertbegivenhed, Live Earth, der havde til formål at skabe opmærksomhed om miljøet, får skyld for at være en dårlig kopi af Live Aid, men uden Bob Geldorfs karismatiske personlighed.

Koncerterne blev afholdt i otte forskellige byer som London, New Jersey, Rio de Janeiro, Tokyo og Sydney, og idemanden er den tidligere amerikanske vicepresident Al Gore, der også står bag den roste miljødokumentar »En ubekvem sandhed«. Koncerterne bliver af især engelske aviser kaldt middelmådige, og hele arrangementet beskyldes for at mangle en følelse af oprigtighed og i stedet fremføre underlige budskaber, som da Madonna opfordrede publikum til at hoppe op og ned for at redde vores planet.

»Hele tonen virkede malplaceret. Som en global TV-transmitteret musikbegivenhed gjorde Live Earth kun akkurat det, den skulle. Som en platform for stadionpolitik var det sørgelig affære,« skriver den engelske avis The Daily Telegraph. Koncerterne bliver klandret for at have et trist udbud af navne og mangle tunge kunstnere som U2, Coldplay, REM, Bruce Springsteen og Bob Dylan på plakaten.

Også seere og publikum var utilfredse. BBC har modtaget 123 klager over kunstnere, der bandede på scenen, men flere end tre gange så mange klagede over, at Metallica ikke fik lov til at spille alle deres tre numre, men blev afbrudt, inden de var færdige.

Samtidig får stjernerne kritik for selv at være ligeglade med miljøet, når de rejser verden rundt i deres privatfly, der afgiver store mængder af kulstof. Arrangørerne bag forsikrer dog om, at de har valgt kunstnere efter, hvor i verden de ellers befandt sig netop for at spare på forureningen.

Også seertallene viste sig ikke at leve op til forventningerne i hvert fald for Englands vedkommende, hvor gennemsnittet på BBC lå på omkring 2,7 millioner seere. Til sammenligning blev mindekoncerten for prinsesse Diana sidste søndag set af 11,4 millioner englændere.