Litteraturredaktør om vinderen af Læsernes bogpris: »Du skriver ikke mudret, men mundret, elegant og altid med et humoristisk twist«

Læsernes bogpris 2019: Med 23 procent af stemmerne er Jens Andersen den overbevisende vinder af Læsernes bogpris 2019. Han får prisen for biografien »Kim Larsen - Mine unge år«. Berlingskes litteraturredaktør overrakte prisen. Læs hans tale her.

Foto i forbindelse med Jens Andersens biografi Kim Larsen - mine unge år Jens Andersen journalist, forfatter Fold sammen
Læs mere
Foto: Les Kaner / PR les kaner

Da nyheden i efteråret tikkede ind om, at Jens Andersen var i gang med at skrive en Kim Larsen-biografi, var min umiddelbare reaktion: Selvfølgelig! Selvfølgelig skulle den bog skrives af ham.

Jens Andersen har en helt enestående evne, når det kommer til biografier. Det har han bevist i bog efter bog; i store værker om forfattere som Thit Jensen, Tove Ditlevsen, H.C. Andersen, Ole Lund Kirkegaard og ikke mindst Astrid Lindgren. Og i en bog om fodboldspilleren Frank Arnesen.

Og som forfatter til bøger om Dronning Margrethe og senest Kronprins Frederik kan Jens Andersen jo ligefrem kalde sig kongelig hofleverandør af biografier.

Jens, dit blik for den gode historie, for bøger, der rammer en bred almen interesse, er uovertruffent. Dit talent for at komme ind, hvor andre ikke har været eller levere en del af historien, vi ikke kendte før. Din evne til at få ideen til bøger, hvor man tænker: Selvfølgelig, hvorfor har ingen dog fundet på at skrive den før?!

Men denne gang var det ikke dig, Jens, der valgte Kim Larsen. Det var Kim Larsen, der valgte dig. I årevis har journalister og biografiforfattere forsøgt at få lov at skrive den store bog om vor tids største danske sangskriver. Forgæves, Larsen gad det ikke. Men Jens Andersen ville han gerne have. Selvfølgelig ville han det!

Kim Larsen havde - ligesom tusindvis af andre danskere - læst dine biografier og kunne lide, hvad han læste. Kim Larsen var et litterært menneske, hvad der også fremgår af »Kim Larsen - Mine unge år«. Han elskede at læse og kunne sine klassikere på fingrene. Så skulle der skrives en bog om ham, skulle det være god litteratur. Og det skulle Jens Andersen være garant for.

Jens Andersen og Kim Larsen i Larsens lejlighed. De to nåede at mødes syv gange. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto.

Netop det litterære er en strøm i alt, du har skrevet, Jens. Du er ph.d. i nordisk litteratur, og det mærker man på den allerbedste måde. Du ved ganske enkelt, hvad du skriver om, har litteraturhistorien som en naturlig referenceramme. Men den akademiske pondus har det for nogle også med at føre til et knudret, akademisk sprog, hvor trangen til hele tiden at nuancere står i vejen for historien. Sådan er det ikke for dig. Du skriver ikke mudret, men mundret, elegant og altid med et humoristisk twist. På en måde så alle kan være med, i en grad, så folk, der ellers ikke har åbnet en bog i årevis, pludselig springer ud som læseheste.

Jeg er sikker på, at det også er noget af det, der gør, at du med næsten hver fjerde stemme er den overbevisende vinder af Læsernes bogpris 2019.

Jens Andersen får det svære til at glide let, uden at det bliver dumt eller banalt. Man mærker den legesyge dreng, Jens Andersen stadig er, selvom han for længst har rundet de 60 år.

En drenget begejstring

Mon ikke det altsammen er noget af det, Kim Larsen har set i dig, Jens - og måske genkendt fra sig selv? Kim Larsen formåede om nogen også at forene det dybe med det folkelige. At bevare en drenget begejstring og åbenhed. At ramme melodier og tekster, alle kunne synge med på, men som samtidig har den kvalitet, der gør, at sangene bliver stående

Selv havde Kim Larsen ikke altid så høje tanker om sig selv og sin kunnen. Som han siger et sted i »Kim Larsen - Mine unge år«:

»Jeg har altid været pissemisundelig på Frank Jæger og Eik Skaløe, som kunne lave rigtig poesi, hvor det usigelige bliver fortalt. Musikken er i deres digte. Det har jeg aldrig kunnet. Jeg fortæller historier, ikke? Jeg er den forfatter, jeg engang gerne ville være, men som ikke kan sætte sig ned og skrive en historie, ikke engang en novelle. Til gengæld har jeg altid kunnet lave historier i sange. Det er, fordi jeg har musikken i mig. Det er den, der bærer mig afsted«.

Og sikke sange, der kom ud af det! Alene eller sammen med Gasolin’. Tag nu bare Kvinde min, Papirsklip eller Midt om natten for ikke at nævne Om lidt, som Kim Larsen skrev sammen med Leif Sylvester Petersen, og som er blevet en yderst populær begravelsessang.

Netop den sang, Om lidt, eller Om lidt er vi borte, som den ofte kaldes, blev alt for aktuel i samarbejdet mellem Kim Larsen og dig, Jens. For pludselig var han der ikke mere, Kim Larsen. Han døde 30. september sidste år. På det tidspunkt havde I nået at mødes syv gange, i Larsens køkken. I gik kronologisk frem og nåede ikke længere end til 1970, lige omkring etableringen af Gasolin´.

Biografien blev derfor en helt anden bog end det, den var tænkt som. Den blev ikke en biografi om et helt liv. Dårligt nok om et halvt. At du alligevel kunne få en helstøbt bog ud af det viser dit format. Det samme gør det, at du så helhjertet har afvist at skrive en opfølger. Det kunne du sagtens have gjort. Du havde kilderne og om nogen også erfaringen med at skrive om afdøde kunstnere. »Kim Larsen - Mine unge år« blev sidste års største bestseller og er solgt i over 120.000 eksemplarer. Det kunne have fået mindre noble typer til at øjne muligheden for en runde mere. Men I havde en aftale, du og Kim Larsen.

»Så vidt så godt, Larsen,« som du siger til ham i bogens epilog fra jeres sidste møde.

»Nemlig, og nu begynder det at blive spændende,« svarede Larsen, dér i køkkenet.

»Det her var nærmest en Odysseus-agtig slutning.«

»Nej, nej, du, ingen slutning, snarere en mellemregning - opholdet hos Kyklopen, ikke? - og næste gang handler det om, hvordan jeg slap væk.«

Der kom desværre ikke en næste gang. Men heldigvis var I nået langt nok på jeres odyssé til, at det kunne blive til en bog.

Hjertelig tillykke med Læsernes bogpris, Jens!

Berlingske uddeler Læsernes bogpris i samarbejde med Danmarks Biblioteksforening. Jens Andersen modtog prisen torsdag aften i Esbjerg ved en ceremoni i forbindelse med Danmarks Biblioteksforenings årsmøde.