Litteraturfestival byder på 100 arrangementer i København

Lige om lidt er der godt nyt til alle litteraturelskere. Litteraturfestivalen KBH Læser 2018 skydes i gang og byder på 10 dage spækket med over 100 spændende litteraturarrangementer.

Foto: Københavns Litteraturfestival

Med temaet »Manifest« sætter Litteraturfestivalen KBH Læser fokus på fremtid og fortid med et program fyldt med mere end 100 litteraturarrangementer fordelt over hele København. Festivalen starter 23. februar og slutter 4. marts.

Festivalen har venues i flere bydele bl.a. Østerbro, Vesterbro, Nørrebro, Frederiksberg, Amager og Christianshavn. Få et overblik over hvad der sker i din bydel her.

Se også: Listen: De spiller til »Lillefredag« i Tivoli

Udpluk af arrangementer under festivalen:


Åbningsarrangement
Festivalen bliver skudt i gang på Arbejdermuseet, hvor man får en forsmag på, hvad litteraturen og nutidens forfattere vil opnå netop nu. Her vil en række danske forfattere deltage med manifester skrevet til lejligheden. Man kan bl.a. opleve Kristina Stoltz, Glenn Christian og Ursula Scavenius. Derudover vil skuespiller Morten Burian, der bl.a. er kendt fra tv-serier som Herrens veje og Bedrag, også læse klassiske og kendte manifester op.


Foto: Sara Gangsted.

Børnenes manifest
Nørrebro Bibliotek kan de mindste deltage i arrangementet Din stemme - manifester i børnehøjde 25. februar kl. 11. Her fejres udtrykket ved at give børn i alle aldre muligheden for at komme forbi og lave deres eget manifest i form af en lille bog. Til at udforme bøgerne er der hjælp at hente fra forfatter og illustrator Shekufe Tadayoni Heiberg, der stå klar med gode ideer. Efterfølgende skal der maniFESTes med djs, der spiller musik fra1957-1985 mikset med kendte børneklassikere.

Vesterbro Bibliotek er der også masser af manifest-stemning for de små. Her leges der nemlig med bogstaver og billeder 3. marts mellem kl. 11 og 15. Her kan man både male og trykke bannere og vimpler, hvorefter hele herligheden vil blive installeret i et samlet kunstværk som et stort børnemanifest. Undervejs vil billedkunstneren Lone Bank hjælpe børnene med kreativ vejledning.

For de lidt større børn, som allerede har styr på det med ordene, er der også mulighed for at forfatte sit eget manifest. På Salonen på Østerbrogade 222 opfordres både børn og voksne, bosat på Østerbro, til at gribe pennen og formulere, hvad end man har på sinde. Teksten skal sendes til marie.salskov@gmail.com inden 12. februar kl. 12. Et udpluk af de indsendte manifester vil blive læst op i Salonen den 23. februar - og efterfølgende samles alle manifester og udgives som et stort Østerbro Manifest, der vil blive sat til salg i Salonen.


Manifester gennem tiden
Under festivalen kan man også dykke ned i de mange manifester, der har være gennem historien. Her kan man bl.a. få viden om manifester fra forskellige tidsperioder som dadaismen, futurismen, marxismen og menneskerettighedserklæringerne. Læs mere her.

Læs også: Få overblikket: Her er årets danske Michelinstjerner


Køn og feminisme
Man kan også fordybe sig i de mange køns- og feministiske-manifester, som er blevet nedfældet gennem årene. Bl.a. om kvinders rettigheder, det mere nutidige Ludermanifestet og det radikale XF-manifesto. Læs mere her.


Poetry slam i Skuespilhuset
Søndag 4. marts kl.16 man man opleve Poetry Slam i Skuespilhusets foyer. Her kan man opleve DM-vinder i poetry slam, Sara Hauge, optræde med tekster, der handler om alt hvad der begynder med mani og manien. Derudover kan man møde den dobbelte DM-vinder Lasse Nyholm Jensen som et omvandrende manifest, der kun skriver, når han noget vigtigt på hjerte og som vil ændre verden. Læs mere her.


Foto: Erik Refner.

Litterært takeover i Mads Nørgaard-butikker
23. februar vil det københavnske forlag Cris & Guldmann få frie hænder til at lave et litterært takeover i Mads Nørgaards butikker. Det vil ske på alverdens måder, der vil bl.a. blive spyttet digte ud af bonprinteren, skærmene vil vise breaking news-lyrik og de mørklagte prøverum byder på en spændende poetisk oplevelse.

Du kan se hele programmet for Litteraturfestivalen KBH Læser her.

Hvad: Litteraturfestival KBH Læser
Hvor: Hele København, se oversigt på kbhlaeser.dk
Hvornår: 23. februar til 4. marts 2018
Hvor meget: Der er fri entré til de fleste arrangementer. Til betalingsarrangementer findes priser og billetbestilling på kbhlaeser.dk