Litteraturen bringer DR ud i en svær balancegang

Litteraturverdenen tager positivt imod DRs plan for dækningen af området. Ikke desto mindre står DR i et dilemma, hvad angår formidlingen, siger forlagsdirektør.

Tine Smedegaard Andersen, kulturdirektør i DR, vil have litteraturformidling i dybden og i bredden. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Litteraturdækningen i DR får et kraftigt skub fremad, idet mediehuset har annonceret hele fire nye programmer, der på forskellig vis handler om litteratur.

Detaljerne er langtfra på plads, siger DRs kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen, men det står fast, at der kommer et ugentligt litteraturprogram på DR K og en podcast om litteratur på P4.

Litteraturen vil også blive dækket i det planlagte kulturmagasin på DR1 i nyhedstimen efter TV-avisen, ligesom DR1 kommer til at sende en portrætserie om store danske forfattere.

Tidligere er DRs bogprogrammer blevet sløjfet på grund af lave seertal, men der er ikke sat tal på, hvor mange seere de nye programmer skal have.

»Vi har ikke seermål, for det vigtige for os er at skabe interessante bogprogrammer. Vi synes, at DR har en vigtig rolle at spille i forhold til dansk kultur, litteratur og sprog, og nu tager vi så kulturen endnu mere alvorligt til gavn for vores kultur og sammenhængskraften i det her land,« siger Tine Smedegaard Andersen.

I bogverdenen bliver der taget positivt imod DRs planer. Forfatteren Ole Hyltoft, der tidligere sad i DRs bestyrelse, siger til Berlingske, at DR i årevis har været en »bananrepublik«, hvad litteraturen angår.

»Det her glæder mig selvfølgelig, for jeg har tigget og bedt DR om at lave et litteratur- program gennem de seneste fem-seks år,« siger Ole Hyltoft, der blandt andet håber, at DR vil genindføre oplæsninger af klassisk litteratur som I.P. Jacobsen og Holberg.

»Jeg vil gerne have en litterær tone tilbage i DR,« siger Ole Hyltoft.

Formanden for Dansk Forfatterforening, Morten Visby, siger, at programmernes vigtigste opgave bør være at »formidle den litteratur, der ikke bliver reklameret for på siden af bybusserne«.

»Jeg vil først og fremmest gerne se omtale af bøger fra små forlag. Jeg vil også gerne se omtale af bøger, som fortæller en historie eller præsenterer et stof på en ny og interessant måde, også selv om der ikke er kommet en bestseller ud af det,« siger Morten Visby:

»Det gør mig ikke noget, hvis der ikke er overdrevet fokus på krimier. Og så kunne det være ufattelig sejt, hvis DR turde satse lidt på lyrik også i de nye programmer.«

Direktør for forlaget Pressto og tidligere redaktør for branchebladet »Bogmarkedet« Bjarke Larsen byder litteraturprogrammet velkomment, men han advarer bogverdenen om at have for store forventninger til, hvad det kan gøre for dansk litteratur.

Han mener, at bøger grundlæggende er et svært emne at beskæftige sig med i TV-mediet.

»Litteraturdækningen udgør et dilemma. Hvis det er for nørdet, er der ikke ret mange, der vil se det, og hvis det bliver for bredt, vil det ikke blive taget alvorligt af litteraturverdenen,« siger Bjarke Larsen.

Ifølge Tine Smedegaard Andersen er ambitionen for DR Ks litteraturprogram både at lave et bogmagasin, som har interesse for mennesker, der »virkelig ved noget om litteratur«, og samtidig skabe noget, der også kan interessere en bredere kreds.

»På DR K har vores seere i forvejen en interesse for kultur, så der kan vi godt forene de to ting,« siger Tine Smedegaard Andersen til Berlingske.