Litteratur på kanten af havet

Torsdag åbner Louisiana Literature på museet i Humlebæk. Her kan interesserede møde store danske forfattere og internationale navne som Ian McEwan, Zadie Smith og Sofi Oksanen. Festivalen er ved at få internationalt ry, og det gør det lettere at trække stjerner til.

Zadie Smith, britisk forfatter (t.v) og Sofi Oksanen, finsk forfatter (t.h) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omgivelserne er second to none.

Mens de besøgende på bogmesserne i f.eks. København, Frankfurt og Gøteborg må tage til takke med rungende messehaller omgivet af et virvar af ringveje og parkeringspladser, så kan de besøgende på litteraturfestivalen Lousiana Literature glæde sig over spændende arkitektur i grønne omgivelser, kunst i verdensklasse og udsigt over Øresund.

Festivalen på kunstmuseet i Humlebæk slår torsdag dørene op for fjerde gange. Siden starten i 2010 har man hvert år kunnet byde på et program med 40 forfattere – danske navne såvel som udenlandske, heriblandt litterære stjerner som Günter Grass, Märta Tikkanen, Jonathan Safran Foer, Kerstin Ekman, Patti Smith og Henning Mankell.

Sådan er det også i år, hvor programmet indeholder 24 danske forfattere og 16 udenlandske. Man kan bl.a. møde Ian McEwan, der er aktuel med romanen »Sød tand«, Zadie Smith, Eínar Már Gudmundsson og Per Petterson, og herhjemme fra kommer bl.a. Erling Jepsen, Ida Jessen, Janina Katz, Olga Ravn, Dy Plambeck, Henrik Nordbrandt og Svend Åge Madsen for nu blot at nævne nogle få. Et storslået program, som oven i købet er blevet ramt af afbud fra to af årets topnavne, østrigeren Peter Handke og nordmanden Karl Ove Knausgård.

»Vi ønsker at skabe en stærk international festival, hvor danske og udenlandske forfattere og forlæggere møder hinanden, og hvor publikum kan møde forfatterne og høre dem læse op af deres egne værker. Det er en saltvandsindprøjtning til dansk litteratur, og samtidig får Louisiana sendt nogle signaler ud i verden,« siger festivalarrangør Christian Lund, cand. phil. i litteraturvidenskab og uddannet på Forfatterskolen. Han har været litteraturredaktør på Information og DR, og han har været med til at etablere Louisiana Literature.

Miks af forfattere

Festivalen har ikke et tema, men har ambitionen om fra år til år at skaffe det bedst mulige hold at forfattere, gerne med aktuelle udgivelser.

»Vi forsøger at lave et miks af forfattere fra forskellige lande og af forskelligt køn. Og så går vi i overensstemmelse med museets såkaldte sauna-princip, hvor man skifter mellem »varme« og »kolde« udstillinger, efter at have både kendte, populære forfattere og smallere, mindre kendte med,« siger Christian Lund.

Sidste år besøgte 12.000 museet i de fire dage, festivalen varede, og ifølge Christian Lund er festivalen ved at opnå en høj status blandt forfattere. Flere og flere har hørt om festivalen på kunstmuseet, der regnes for et af verdens smukkeste.

»Vi kan mærke, at flere har hørt om festivalen og derfor siger ja, når de bliver inviteret. Vi er kommet på det litterære verdenskort og oplever større og større opmærksomhed fra udlandet. I år får vi besøg af repræsentanter fra litterære festivaler i New York, Berlin og Stockholm, ligesom internationale forlæggere vil komme. Vi er på den måde blevet et lille stykke import/eksport af kultur, og det er vi glade for.«

Dette ry er ikke kommet af sig selv. Festivalen gør et stort nummer ud af at behandle de internationale forfattere godt. De er inviteret til at deltage alle fire dage, og de bliver hentet i og bragt til lufthavnen og kørt til og fra deres hotel. Og der er arrangeret udflugter til bl.a. Rungstedlund og middage for dem på museet. De skal tage fra festivalen og have lyst til anbefale den til andre forfattere. Kort sagt: VIP-behandling.

»Vi vil gerne fejre forfatterne og deres betydning på festivalen. Derfor vil vi gerne behandle dem godt, så de ikke føler sig udnyttet. De må gerne føle, at de har været på ferie her i fire dage, så de oplever, at de får noget igen. Forfatterne taler jo sammen indbyrdes, og hvis de har haft nogle skønne dage, så giver det et godt omdømme, og det er afgørende for, at vi kan tiltrække forfattere,« siger Christian Lund.

Litteraturens Roskilde Festival

Budgettet for festivalen, der får støtte fra Davids Fond og Samling, er på en million kroner. En festivalbillet, som giver adgang til museet og festivalens fire dage, koster 170 kroner. Men hvad får publikum egentlig ud af at møde forfatterne? Louisiana har fra begyndelsen lagt vægt på, at festivalen skal være en social begivenhed – i modsætning til læsningen af værkerne, hvor læserne er alene.

»Man får indsigt i forfatterens egen tolkning af sit værk, men en vigtig del af festivalen er også oplæsningen. Det handler om det læste ord, og derfor er det vigtigt, at man kan opleve værket i forfatterens stemmeføring. Og så er der et levende fællesskab omkring festivalen. Det handler meget om øjeblikket og den stemning, der opstår. Folk kommer – ligesom på Roskilde Festival – hjem og har oplevet noget, de ikke havde forventet. Vi har både de populære og de lidt mere smalle forfattere, og vi har erfaring for, at folk er meget nysgerrige også over for det, de ikke kender. Så vi har også fyldt op på de scener, hvor forfatterne ikke er så kendte. Folk har tillid til, at vores arrangementer har kvalitet. De bliver forført af den gode stemning og går ind til noget, som de ikke havde planlagt,« siger Christian Lund.