Litteraten der trådte i spinatbedet

75 år 15. januar. Litteraten John Chr. Jørgensen har livet igennem vekslet mellem videnskab og journalistik og skrevet bøger om blandt andre Leif Panduro, Klaus Rifbjerg og Lise Nørgaard.

John Chr. Jørgensen har været flittig både med forskning, journalistik og bogskrivning – 42 værker er det blevet til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto

I 1987 udkom John Chr. Jørgensens biografi »Leif Panduro«, og med den demonstrerede den energiske og flittigt skrivende universitetslektor, at han både beherskede et stort biografisk og litterært stof, havde sans for, hvem folk gerne ville læse om, og at han selv kan skrive med sikker sans for stil og sprog.

På bogens første side skriver han om Panduro, der på den tid var en af landets mest læste og skarpe forfattere:

»Leif Panduro kom til verden under velordnede forhold på en fornem fødeklinik på Frederiksberg. Det var den 18. april 1923. Inden udgangen af det følgende år var hans far forsvundet med en anden kvinde, og hans mor blevet sindssyg. Drengen var mere end forældreløs.«

Det er det, man i journalistik kalder et sikkert anslag, og bogen er trods sit tragiske udgangspunkt en ren fornøjelse at læse. Psykologisk indsigtsfuld, gribende og ikke uden humor, hvilket selvfølgelig også ville have krævet sit, når den nu handler om satirikeren Panduro.

John Chr. Jørgensen, der er universitetslektor emeritus og dr.phil. med disputatsen »Det danske anmelderis historie«, er søn af en sporvejsarbejder og opvokset i København. Han gik på Christianshavns Gymnasium, og fremragende lærere, siger han, »indgød ham mod« til at læse dansk på Københavns Universitet, hvor han også fik ansættelse som litteraturforsker.

Gennem alle årene har den flittigt skrivende lektor, journalist og forfatter – det er blevet til 42 værker – vekslet mellem forskning på universitetet og journalistik og anmeldelser.

Boulevardernes dr.phil.

Efter i tre år at have været litteraturredaktør på Politiken vendte han i 1991 tilbage til universitetet, hvor han sammen med Hans Hertel opbyggede en uddannelse i kulturformidling og under medvirken af Thomas Bredsdorff redigerede »Dansk forfatterleksikon«.

Da han overtog anmelderiet på Ekstra Bladet efter den navnkundige original Poul Borum, udnævnte tidsskriftet Standart ham vittigt til »Boulevardernes dr.phil.« – en titel han ikke er ked af.

Han gik på pension fra Københavns Universitet i 2007, og siden er han fortsat med at skrive bøger, blandt andet om Lise Nørgaards journalistik, stumfilmstjernen Asta Nielsen og kvindelige journalister. Sidste år udkom to bøger fra hans hånd, »De elegante« og »Perfide portrætter«. Den første om skribenter som mestrer den elegante stil – fælles for dem er, at de kan skrive med lethed, charme og overlegenhed, skriver han. Den anden om journalistiske portrætter, der på grund af grovhed, sarkasme og hån ofte er endt i retten.

John Chr. Jørgensen har siden 1988 været gift med musikkritikeren Teresa Waskowska.