Lilleør

Ingen skal fortælle mig, at en lille piges inderste ønske er at bade fuldt påklædt. Det er KVINDEUNDERTRYKKENDE og ingen frivillig sag. Det er med andre ord et ligestillingsanliggende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ligestilling. Alene ordet. Der står stadig en em af lilla ble ud af det. Måske fordi det var sidste gang, at nogle mente noget alvorligt med ligestilling. Lige siden har det ligget i en kasse på det demokratiske overskudslager, hvor ytringsfriheden også indtil for nylig lå og rodede. Den er så blevet børstet af og stillet øverst på amagerhylden igen. Faktisk rigtig pænt med sådan en ytringsfrihed. Anderledes med »ligestilling«. En enkelt omtale kan det blive til, fordi der åbenbart ikke er kvinder nok i erhvervslivets bestyrelser. Men det er for tyndt. For man behøver ikke at sidde i demokrati-kanonudvalget for at vide, at »ligestilling« er en af de store diamanter i demokratiets krone. At kvinder er ligestillede med mænd i et demokratisk samfund er et umisteligt demokratisk princip anno 2007.

AT DET IMIDLERTID KNIBER med visse kvinders ligestilling her til lands – og i andre dele af verden – ved enhver. Sidst jeg selv fik øje på ligestillingsunderskudet var på stranden først i august. En af de store badedage, hvor bølgerne var blide, og badetæpperne lå tæt. Vi var på det stykke af stranden, hvor man ikke er nøgne. Tækkelige badedragter flokkedes i vandet med badebukser i vekslende varianter kun afbrudt af små bikinier hist og her. Og så – midt i en bølge en smuk sorthåret pige iført en meget våd lang kjole med ditto meget lange våde ærmer, samt et langt tørklæde, der klæbede til hendes hår og hendes skuldre. Hun hoppede rundt mellem nogle jævnaldrende drenge, der alle kunne nyde Kattegats blide strømme på deres bare maveskind.

TRO ER EN PRIVATSAG i et demokratisk samfund. Det er påklædning også. Man må gå i vandet med vinterfrakke på, hvis man vil. Og hvis ens tro dikterer, at man skal være iført sælskindshat samtidig, så gør man bare det. Men nu er det bare sådan, at en fuldt påklædt våd pige i Kattegat er udtryk for så meget mere end en lille religiøs sekts badeforskrifter. Ayaan Hirsi Ali sagde i sin tale denne sommer til journalister i The National Press Club i Washington, at fundamentalistisk islam er afhængig af, at kvinder bliver undertrykt. At de nægtes uddannelse, tvinges ind i ægteskaber med fremmede mænd og nægtes retten til egen krop. Kvinden kan ikke selv bestemme, hvor mange børn hun vil have, eller om hun vil gå i vandet med eller uden tøj. Ingen islamiske lande, heller ikke Tyrkiet og Indonesien, tillader, at kvinder skaber deres egne politiske partier, spiller besidder en betydningsfuld rolle i et parti, stemmer eller stiller op til et valg. Og Hirsi konkluderer: »Denne besættelse med at undertrykke kvinder er en af de ting, der gør islam så dårlig. Og de, der agiterer for islam fra Riyadh til Teheran, fra Islamabad til Kairo, ved, at en hvilken som helst forbedring af kvinders forhold vil lede til islams forfald, og deres magt vil forsvinde. Dette er en af grundene til, at hvorfor de så desperat søger at holde kvinder indespærret. Dette er også grunden til, at de hader Vesten«.

IFØLGE HIRSI ALI er kvindeundertrykkelse forudsætningen for islams politiske magt. Jeg tror, at hun har ret. Ligestilling er en demokratisk nødvendighed. Ikke bevidst at modarbejde den religiøst betingede kvindeundertrykkelse svarer til at give køb på ytringsfriheden. Det er med andre ord ikke kun de danske muslimske kvinders eget problem, når de udsættes for undertrykkelse. Det er et anslag mod demokratiet. Ingen skal fortælle mig, at en lille piges inderste ønske er at bade fuldt påklædt. Det er kvindeundertrykkende og ingen frivillig sag. Det er med andre ord et ligestillingsanliggende. Som der ikke direkte kan eller skal lovgives mod. Man kan ikke lovgive mod en hel kultur. Men man kan fremme den lille piges muligheder på et hav af måder.

ER DET SÅ IKKE BARE HELDIGT, at vi har et helt ministerium og en ligestillingsminister, der ikke har andet at lave end at forbedre ligestillingen for danske piger og kvinder på trods af deres kulturelle baggrund? Endnu heldigere ville vi selvfølgelig være, hvis vi nu har fået en ligestillingsminister, der vil være sin opgave voksen. Og tage den på sig.