Lille Shakespeare i Allerød

Med en debuterende instruktør ved roret opsætter Mungo Park Shakespeares »Othello« som et moderne drama om angsten for det fremmede.

Da Østre Gasværk prøvede kræfter med »Othello« i 2000, var det med en stjernerække af skuespillere og et scenografisk mylder af døre og vægge skabt af Christian Frielander. Sådan bliver det næppe på Mungo Park.

Med et ensemble på fem faste skuespillere og en scene på knap 70 kvadratmeter bliver teatrets kommende opsætning af Shakespeares drama en vanskelig udfordring for den 31-årige instruktør.

»Alle skuespillerne bliver nødt til at spille flere roller, og så satser vi på at lege med formsproget. Det er jo et stort drama, som foregår i forskellige miljøer. Måske bruger vi dokumentar eller video for at åbne rummet,« siger Mikkel Flyvholm.

Netop uddannet fra Teaterskolen bliver »Othello« hans debutforestilling. Samtidig bliver stykket den første klassiske tekst på Mungo Park, siden teaterdirektør Martin Lyngbo overtog stedet i 2005.

»Jeg kan godt lide at stille mig selv udfordringer, jeg ikke ved, hvordan jeg skal løse. Det er det, som gør arbejdet interessant. Med nogle meget konkrete benspænd, når vi frem til en originalitet på teatret«, forklarer Mikkel Flyvholm, der ser mange parallelle træk mellem Shakespeare og Mungo Park.

Begge parter holder af store, episke dramaer, der fortælles i en fortættet form. Og både digteren og teatergruppen tager fat på aktuelle temaer som jalousi og fremmedhad.

»Et af de største tabuer i vor tid er netop, hvordan vi opbygger samfundet omkring vores frygt for det fremmede«, mener Mikkel Flyvholm.

»Othello« bliver spillet i stedet for den planlagte forestilling »Turister«, der indtil videre er taget af programmet. Tilsyneladende fordi instruktøren Lars Kaalund havde behov for at udskyde projektet.

Men det generer ikke ledelsen på Mungo Park.

»Vi vil også gerne se os selv som et talentspringbræt,« forklarer teatrets producent, Trine Valentin Munck, der ser frem til Mikkel Flyvholms »Othello«. »Da han blev færdig på Teaterskolen lavede han en forestilling af Lorca - en af de allertungeste drenge i klassen. Nu vil han lave Shakespeare, hvilket også kan virke som det rene selvmord for en ung instruktør. Men jeg er ikke i tvivl om, at der bliver en kæmpe succes,« siger Trine Valentin Munck.

»Othello« har premiere den 9. januar 2008.