Lille Mølle lukker

Siden 1996 har man kunnet opleve historien om et rejselystent par i den fredede Lille Mølle på Christianshavn. Nu har Nationalmuseet lukket udstillingsstedet.

Lille Mølle, der nu lukkes, er opført i 1783. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et behov for istandsættelse i millionklassen. Forholdsvis begrænset kulturhistorisk betydning. Et lavt besøgstal. Og en tilhørende restaurant, der er gået konkurs og dermed lukket.

Argumenterne for at dreje nøglen endegyldigt om på udstillingsstedet Lille Mølle på Christianshavn er flere, og nu har Nationalmuseet, som står bag den gamle mølle, taget konsekvensen og har lukket Lille Mølle.

»Vi vurderer nu, at det ikke længere er økonomisk muligt ej heller hensigtsmæssigt for Nationalmuseet at drive Lille Mølle,« siger vicedirektør for Nationalmuseet, Camilla Mordhorst.

Lille Mølle er opført som hollandsk mølle i 1783 og er den ene af bare to stadigt eksisterende voldmøller. Den fungerede som mølle frem til 1909, hvorefter den unge ingeniør Ejnar Flach-Bundegaard købte den og indrettede den som hjem for sig selv og sin kone Johanne.

De to var særdeles selskabelige og berejste, hvilket man har kunnet opleve på udstillingen i Lille Mølle, siden Nationalmuseet, som overtog møllen i 1973, åbnede den som museumshjem i forbindelse med Kulturby ’96 i København.

De seneste år har antallet af gæster dog begrænset sig til omkring 1.000 årligt, og det, sammenholdt med den tiltrængte renovering af stedet, har fået Nationalmuseet til at beslutte at lukke Lille Mølle.

Camilla Mordhorst understreger dog, at lukningen ikke har nogen sammenhæng med de besparelser, Nationalmuseet er blevet pålagt over de kommende år.

»Vi vil prioritere vores vedligeholdelsesmidler til andre af museets mange ejendomme,« siger hun.

Selv om Lille Møller lukker som selvstændigt udstillingssted, vil der stadig være mulighed for at se nogle af genstandene fra Flach-Bundegaards hjem.

I løbet af de næste måneder udvælger Nationalmuseet de ting, som er værd at bevare for eftertiden og lader dem indgå i museets samling. Herefter vil Lille Mølle overgå til Statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme. Det er uvist, hvad der kommer til at ske med den – dog vil den ikke blive revet ned til fordel for eksempelvis et boligbyggeri med en ellers førsteklasses placering på Christianhavns vold. Da møllen er fredet, er en nedrivning ikke en mulighed.

Lille Mølle har også lagt lokaler og hyggelig have til den populære først sommercafé, siden restaurant Bastionen og Løven, men siden restauranten gik konkurs tidligere i år, har man ikke kunnet supplere sin museumsoplevelse på voldene med brunch eller smørrebrød, hvilket muligvis også har haft betydning for antallet af besøgende i møllen.