Lie Kaas spiller hovedrollen i Jussi Adler-film

Alle Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-bøger skal filmatiseres. Foreløbig er fire film i støbeskeen, og Nikolaj Lie Kaas får den bærende rolle.

Nikolaj Lie Kaas skal spille politimanden Carl Mørck.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Jussi Adler-Olsens populære krimier om Afdeling Q skal filmatiseres, og hovedrollen som den matrede politimand Carl Mørck skal spilles af Nikolaj Lie Kaas.

Foreløbig er fire film på tegnebrættet, men planen er at alle de planlagte ti bøger om Afdeling Q skal transformeres til det store lærred i takt med, at Jussi Adler-Olsen skriver dem.

- Jeg havde ikke læst bøgerne, inden jeg sagde ja, men nu er de min bibel, for jeg skal inspireres og bliver nødt til at suge alt, hvad jeg kan, og finde ud af, hvad jeg kan bruge og hvad jeg ikke kan bruge, siger Nikolaj Lie Kaas.

Arcel skal skrive manuskript

Den første film bliver ”Kvinden i buret” og Nikolaj Arcel – som vi bl.a. kender fra ”En kongelig affære” – skriver manuskriptet, ligesom han som minimum skriver manuskripterne til de følgende tre film, mens Mikkel Nørgaard – som bl.a. har lavet ”Klovn the Movie” skal instruere.

- Der er en nordisk crime-bølge, det er vi meget bevidst om, og vi har talt meget om, hvordan vi kan lave et nyt take på det, hvad synes vi er interessant. Den skandinaviske thriller har en kølig tradition, der vil vi forsøge at få en anden følelse ind i det her univers, siger Mikkel Nørgaard, og Nikolaj Arcel supplerer:

- Vi har en stærk ambition om at elevere genrer og gøre dem til noget andet, noget stærkere og noget mere interessant. Vores plan er at sparke den så meget til måls med de her film, at publikum tænker: ”okay, man kan lave thrillere, der er meget mere seriøse, karakterdrevne og spændende, end vi ville have forventet”.

Jussi godkender foryngelseskur

I Jussi Adler-Olsens bøger er Carl Mørck i slutningen af fyrrerne, men med valget af Nicolaj Lie Kaas vil filmudgavens Carl Mørck værre yngre. 

- Noget af det første, Jussi Adler-Olsen sagde til os var: ”Jeg ser Carl Mørck yngre, jeg ser ham som en mand på fyrre år”, så vi har hans velsignelse, siger Nikolai Arcel med et grin.

Det er Zentropa, som har købt rettighederne til Jussi Adler Olsens bøger, og TV 2 er bl.a. med til at finansiere filmene, hvor den første har et budget på 33 mio. kr. Den planlægges at være færdig i slutningen af 2013, og planen er at udsende en Afdeling Q-film om året lige før jul.

For Nikolaj Lie Kaas er det svært at forholde sig til, at han potentielt skal spille Carl Mørck de næste ti år

- En ting er, at Nikolaj Arcels første manuskript er en solid historie, som hænger godt sammen, og det kan sagtens stå for sig selv. Men i dette tilfælde kunne jeg godt mærke, at Nikolaj Arcel og Mikkel Nørgaard ville flytte det et andet sted hen, og spiffe det op på en måde, som gjorde det spiseligt for dem at være involveret, og det synes jeg lød modigt og inspirerende. Så det er det, man siger ja til, forklarer Nikolaj Lie Kaas.