Licensbetalere vil have momspenge tilbage

Flere tusinde har allerede reageret positivt på advokatfirmas opfordring til at melde sig, hvis man vil gå rettens vej for at få evt. ulovligt opkrævet moms på licensen tilbage. Skatteminister og momseksperter uenige om EU-regler.

Arkivfoto: Der bliver kigget Fladskærms TV hos Expert i Fields. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

En retssag mod Skatteministeriet om DRs opkrævning af moms hos licensbetalerne kan indledes om ganske kort tid. Det vurderer advokat Tom Kári Kristjánsson, partner i advokatfirmaet Plesner, der har opfordret folk til at tilkendegive deres interesse for at deltage i et kollektivt søgsmål.

»Vi har allerede fået flere tusinde positive tilkendegivelser, at jeg ikke er i tvivl om, at der er interesse for at føre sådan en sag,« siger han. »Vi regner med at gøre status på fredag, og hvis der har vist sig tilstrækkelig interesse, kan vi allerede i næste uge tage de første skridt til at få sagen til at køre.«

En række juridiske eksperter, som Jyllands-Posten har været i kontakt med, vurderer, at DR og dermed Skatteministeriet i en årrække i strid med EUs momsregler har opkrævet moms af licensen, ca. 500 kroner pr. licensbetaler og sammenlagt godt en mia. kroner årligt. Skatteministeriet og Kammeradvokaten er derimod af den opfattelse, at Danmark er omfattet af en særlig klausul i EUs momsdirektiv, som gør, at momsopkrævningen ikke er i strid med EU-reglerne. Hvem der har ret, vil først kunne afgøres, hvis der rejses et civilt søgsmål ved domstolene.

»Vi mener, at der er en faglig begrundelse for at føre sådan en sag. En række eksperter har udtalt sig, og vi er enige i deres analyse,« siger Tom Kári Kristjánsson om baggrunden for advokatfirmaets usædvanlige opfordring til licensmodtagerne.

»I Danmark er det lovgiverne, der bestemmer, hvor meget der skal betales af skatter og afgiver – og så er det domstolene, der er med til at sikre, at man holder sig inden for de rammer. Ministeriet har i en lang række år opkrævet moms af licensen – og det kan man jo blive ved med at gøre, såfremt man ikke får domstolenes ord for, at det er ikke berettiget. Men det er svært at gøre for den enkelte, og derfor vi tager det her initiativ. Det er en usædvanlig sag, der kræver en usædvanlig tilgang.«

Og hvis der uretmæssigt er krævet penge op hos licensmodtagerne, skal folk naturligvis have deres penge igen, lyder det samstemmende fra to af de store lytter- og seerorganisationer, Anne Welander, formand for ARF Multimnedier (Arbejdernes Radio- og Fjernsynsforbund med ca. 5.000 medlemmer, og Kim Borregaard Eriksen, formand for KLF, Kirke & Medier med ca. 14.000 medlemmer. Sidstnævnte er også formand for SLS, sammenslutningen af Lytter- og Seerorganisationer.

»Mange af vores medlemmer er ældre mennesker, og for dem betyder 500 kroner om året også noget, så vi vil da som organisation bestemt overveje at hoppe med på sådan en sag,« siger Anne Welander.

Kim Borregaard Eriksen regner med, at han vil anbefale medlemmerne at gå med, men kan ikke se hverken KLF eller SLS gå ind i sagen som organisationer.

»Det er ikke vores kompetence, og det ligger heller ikke specifikt i vores interesse, men det er selvfølgelig den enkelte licensbetalers interesse at få sine penge tilbage, hvis der er sket noget uretmæssigt,« siger han.

Det vil imidlertid være en alt for stor mundfuld for den enkelte licensbetaler at løfte sådan en sag, mener Tom Kári Kristjánsson fra Plesner.

»Der skal være mange, der bakker op. Det bør man ikke gøre som privatperson,« siger han.

»Skatteministeriet er en modpart, som man skal kæmpe hårdt for at vinde over. I særdeleshed, når der - som her - er mange penge på spil.«

Hvis momsopkrævningen dømmes ulovlig, skal Skatteminsiteriet ifølge eksperter formentlig betale mindst tre års momsopkrævning tilbage - sammenlagt mere end tre mia kroner.

»Og dertil kommer de momsindtægter, man går glip af fremadrettet,« siger Tom Kári Kristjánsson. »Nu er der jo politiske drøftelser om at sætte licensen over på finansloven, og det vil selvfølgelig løse momsproblemet fremadrettet. Men indtil videre er realiteten altså, at der også skal opkræves licens fremover.«