LGBTQIA-hvaffor-noget: Hvad dækker bogstaverne »LGBTQIA« over?

I dag skydes Copenhagen Pride officielt i gang. Et arrangement, hvor seksuelle minoriteter fejres og hyldes. I den anledning kigger vi nærmere på, hvad der egentlig gemmer sig bag forkortelsen »LGBTQIA«.

Hvad er det nu, T'et, Q'et og A'et står for i forkortelsen »LGBTQIA«? Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Først var det »LGBT«, så kom der et »Q« på, og med Qet kom et »I« og et »A«. Flere steder i verden bliver det mere almindeligt at udvide LGBT-begrebet med de tre nye bogstaver, som ofte betegnes med et »+«.

Den sproglige paraply »LGBTQIA« bruges til at beskrive den store mangfoldighed af seksuelle orienteringer og kønsidentiteter, der findes. Og når forkortelsen varierer fra person til person – nogle siger blot LGBT, mens andre siger alle syv bogstaver – kan det være svært at huske, hvilken gruppe hvert af de syv bogstaver dækker over.

Vil du gerne kunne tale Pride-jargon i den kommende uge, men ikke helt kan huske, hvad Qet eller Aet står for,  kan du læse hvert af bogstavernes betydning herunder:

L - lesbisk:
En homoseksuel kvinde. Dvs. en kvinde, der tiltrækkes af andre kvinder.

G - gay (homoseksuel mand):
Get står for gay, som på dansk betyder homoseksuel. I sammenhæng med de andre bogstaver betegner det den homoseksuelle mand (en mand, der tiltrækkes af andre mænd), selv om nogle lesbiske også bruger betegnelsen homoseksuel.

B - biseksuel:
En biseksuel person tiltrækkes seksuelt, romantisk og/eller følelsesmæssigt af mere end et køn – men det kan variere, om det er på samme måde og i samme grad.

Mange tiltrækkes først og fremmest af personligheden, hvilket betyder, at kønnet bliver mere underordnet. For nogle kan det også skifte i perioder, hvilket køn man tiltrækkes mest af.

T - transkønnet:
Transkønnethed dækker over personer, som på grund af kønsidentitet eller kønsudtryk ikke identificerer sig med det køn, de er blevet tildelt ved fødslen, hvilket i flere tilfælde betyder et ønske om at skifte køn. At være transkønnet er ikke en seksuel orientering.

Q - queer:
Queer betyder i sin oprindelige form ”mærkelig” og er blevet brugt til at tale nedsættende om homoseksuelle. Nu er det en betegnelse, mennesker bruger, hvis de ikke føler, at de passer i en af de to etablerede kønskasser – og dermed ikke passer ind i den herskende kønsforståelse, som kaldes den binære kønsforståelse. Som queer stiller man spørgsmålstegn ved kønsroller og tanken om, at der er to køn, der supplerer hinanden.

Queer kan beskrive en person, der ikke anerkender, at heteroseksualitet er normalen, mens der også findes queer-personer, der ikke kan eller vil lade sig definere sig i forhold til kønsidentitet eller seksuel orientering.

I - interkønnet:
Interkønnede er personer, hvis kønsanatomi ikke passer med den typiske definition af hunkøn eller hankøn – altså er personens kønskarakteristika ikke udelukkende mandlige eller kvindelige. Det kan betyde variationer i kromosomer, genetisk udtryk, hormoner og/eller reproduktive organer (f.eks. testikler og æggestokke).

Dette kan i nogle tilfælde ses ved fødslen, mens det i andre tilfælde først opdages senere i livet. En interkønnet kan identificere sig som hankøn, hunkøn eller ingen af delene, og det har samtidig ikke noget at gøre med seksuel orientering og kønsidentitet.

Hyppigheden af mennesker med interkønnede variationer, der er forskellige fra typisk hankøn og typisk hunkøn, ligger i nærheden af 1 ud af 100.
Det er misvisende og kan være stigmatiserende at omtale en interkønnet person som hermafrodit.

A - aseksuel:
Personer, som er aseksuelle, oplever ikke seksuel tiltrækning til andre og søger ikke instinktivt seksuelle aktiviteter med andre.

Aseksualitet er ikke det samme som at leve i cølibat eller at mangle sexlyst, da det varierer fra person til person, om sexlysten er ikke-eksisterende eller meget høj. De, som oplever høj sexlyst, vil ikke søge mod at udleve den med andre, og de vil i stedet se onani som det foretrukne alternativ.

Dog kan aseksuelle godt indgå i seksuelle aktiviteter trods manglende lyst, hvis det har til formål at tilfredsstille en partner, få børn eller nyde følelsen af fysisk intimitet med et andet menneske.

Nogle ser aseksualitet som en seksuel orientering.

Kilde: LGBT Danmark (www.lgbt.dk) og Den Danske Ordbog