LGBTQ-miljø kritiserer Kevin Spacey: Han bruger sin seksualitet som skjold

Kritiske stemmer siger, at Kevin Spacey har haft mange år til at fortælle offentligheden, at han lever som homoseksuel mand. Men at han vælger at gøre det nu, er upassende, fordi homoseksualitet og seksuelle krænkelser bliver blandet sammen.

»Der er allerede mennesker, som antyder, at homoseksualitet og pædofili er knyttet sammen, og vi ved, at det ikke er tilfældet, men denne udmelding gør ikke noget for at glemme det,« siger Josh Rivers, redaktør på Gay Times, til BBC. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespilleren Kevin Spacey bliver fra flere kanter kritiseret for at springe ud som homoseksuel samme dag, som det kom frem, at han som 26-årig gjorde seksuelle tilnærmelser på den dengang 14-årige skuespiller Anthony Rapp.

Kritikken er mangeartet. Men alle de kritiske stemmer er enige om, at Spacey ikke burde springe ud samtidig med, at han bliver anklaget for seksuel chikane ved en fest, der fandt sted i 1986.

»Det er tragisk, at det kræver beskyldninger om seksuelle chikane for, at Kevin Spacey endelig kommer ud som homoseksuel, efter at han ikke har offentliggjort sin seksualitet i årtier. Det er endnu værre, at han mikser sin seksualitet op med upassende opførsel. Hans homoseksualitet er irrelevant. Det er hans handlinger, der har forårsaget bekymringer,« siger menneskerettighedsforkæmper Peter Tatchell til The Guardian.

Kim Sanders, der er talsperson for LGBT-lobbygruppen Stonewall, er enig med Peter Tatchell:

»Normalt når kendisser springer ud, er vi hurtige til at sende vores lykønskninger og tale om, hvor vigtige de er som rollemodeller. Men når Kevin Spacey vælger det her tidspunkt til at komme ud, er det skadeligt for LGBT-miljøet. Hans seksuelle orientering har ingen relevans for de alvorlige påstande, han står overfor, og at blande disse ting sammen er yderst skadeligt,« siger hun.

Josh Rivers, redaktør på mediet Gay Times, siger til BBC, at han tror, at LGBT-miljøet er oprørte over måden, Kevin Spacey kommer ud på, fordi han lykkes med at sammenblande seksuel orientering og seksuelle krænkelser. Og ifølge Rivers er det med god grund:

»Der er allerede mennesker, som antyder, at homoseksualitet og pædofili er knyttet sammen, og vi ved, at det ikke er tilfældet, men denne udmelding gør ikke noget for at glemme det,« siger han til BBC og tilføjer:

»Homofober vil bruge enhver undskyldning, de får, så nej, det er ikke hjælpsomt, at han (Kevin Spacey) har gjort det så nemt for dem at bruge det her imod os som fællesskab for at forstærke disse snæversynede forestillinger, de har,« siger han.

Flere mener, at Kevin Spacey bruger sin seksualitet som et skjold mod negativ omtale, når han vælger at springe ud netop nu. Men skjoldet ser ikke ud til at virke:

»Han slipper ikke bare, fordi han er homoseksuel,« siger Josh Rivers, redaktør på mediet Gay Times til BBC.

Her ses det tweet, hvor Kevin Spacey fortæller, at han har »valgt at leve som homoseksuel mand.«