LGBT-forperson om udskældt Oscar-værts fratræden: Det virker som en automatreaktion

Kevin Hart har trukket sig fra værtsrollen til Oscar-uddelingerne i 2019. Det er sket på grund af negative udtalelser om homoseksuelle fra fortiden. Peder Holk Svendsen, Forperson i LGBT Danmark, er glad for, at han har undskyldt, men synes hans undskyldning »virker lidt spin-agtig«.

Kevin Hart er en amerikansk stand-up komiker, der de seneste par år har optrådt med flere specials. Derudover har man medvirket som skuespiller i flere komediefilm. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN

At være få tildelt værtsrollen ved Oscarudelingen er kæmpe milepæl i en komiker eller entertainers karriere.

Da Kevin Hart i tirsdags blev annonceret som den kommende vært ved Oscaruddelingen 2019, udtalte han, at det var hans livs mulighed. Hans mor »smilede fra øre til øre,« sagde den nu fratrådte vært.

Men tweets, som den amerikanske komiker skrev for et årti siden, endte med at sætte en kæp i hjulet på hans prestigefyldte værtsrolle. De gamle tweets indholdt homofobiske skældsord og tegnede et billede af en generel foragt over for homoseksuelle.

Det var ikke kun gennem Twitter, at komikeren endte i bad standing. I et stand-up show fra 2010 sagde Kevin Hart, at hans største frygt var, at hans egen søn skulle vokse op og blive homoseksuel. Derfor måtte hans søn ikke lege med dukker.

»Hvis jeg kan forhindre, at min søn bliver homoseksuel, så vil jeg gøre det,« lød det fra komikeren.

Torsdag aften meldte han ud på Twitter, at han havde besluttet sig for at trække sig, fordi han »ikke vil aflede opmærksomheden fra en aften, der skal fejres af en masse fantastiske talenter.«

Hart undskyldte for at have krænket LGBT-samfundet med sine »ufølsomme ord fra fortiden.«

Forperson for LGBT Danmark, Peder Holk Svendsen, mener, der er to aspekter af sagen.

»Et er, at man kan komme til at sige eller tweete noget, som er en smutter. Men han har sagt flere gange, at hans søn ikke må lege med dukker, fordi det er gay,« siger han.

Det, synes Peder Holk Svendsen, er en meget uheldig formulering. Det står i skarp kontrast til det, som de arbejder for i LGBT Danmark:

»Vi arbejder for at inkludere de mennesker, der bryder med normerne for køn og seksualitet på alle planer i samfundet.«

Peder Holk Svendsen synes, det tweet, Kevin Hart sendte ud, efter han havde trukket sig, »virker meget designet til situationen.«

»Er det oprigtigt? Det tror jeg såmænd nok, men det lyder som en pressemeddelse og virker lidt spin-agtigt

Affejede udtalelserne i 2015

Kevin Hart adresserede kommentarene fra hans tidligere stand-up show i et interview med Rolling Stone Magazine i 2015, hvor han var blevet langt mere kendt, end han var, da han optrådte med den omdiskuterede stand-up rutine.

»Jeg ville aldrig fortælle sådan en joke i dag. Tiderne har ændret sig, folk var ikke så følsomme dengang.«

»Jeg tror, vi elsker at gøre et stort nummer ud af små ting, bare fordi vi kan,« sagde Kevin Hart til Rolling Stone.

Inden Kevin Hart valgte både at sige undskyld og trække sig fra værtsrollen, uploadede han en video på Instagram, hvori han ærger sig over at blive stillet til regnskab for noget sagt for mange år siden.

Hart siger i en video, som han lagde op efterfølgende, at Academy of Motion Picture Arts and Sciences, der står for Oscar-uddelingerne, har bedt ham sige undskyld. »Ellers ville de finde en anden vært.«

Peder Holk Svendsen drager paralleler til, da man skrev Kevin Spacey ud af den populære Netflix-serie House of Cards.

»I USA er de gode til at komme med meget stærke reaktioner på den slags - også med tilbagevirkende kraft.«

Han tror ikke, en lignende situation ville have foregået »lige så voldsomt herhjemme.«

»Hvis folk reelt melder ud, at deres holdninger har ændret sig, må vi jo også tage deres ord for gode varer,« siger han

»Han har valgt at trække sig, hvilket efterhånden er blevet automatreaktionen på den slags ting i USA. Men det er måske meget passende, da det i USA er blevet modus operandi i dens slags situationer,« siger han.