Let på tå for Dronningen

Med et festfyrværkeri af ballet, opera og skuespil fejrer Det Kongelige Teater i aften dronning Margrethes 70 års fødselsdag. I pausen går Dronningen og Prinsgemalen kur, og der serveres lækkerier for gæsterne.

Aftenens forestilling i Det Kongelige Teater åbner med ouverturen til Elverhøj, hvorefter skuespiller Kirsten Olesen fremsiger en prolog, skrevet til lejligheden af den folkekære Benny Andersen. Gallaforestillingen slutter med 3. Akt Bournonville-balletten Napoli Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCELO DEL POZO

Når Dronning Margrethe i aften ankommer til Det Kongelige Teater til den storstilede gallaforestilling i anledning af hendes 70 års dag i morgen, kan hun trygt glæde sig. Programmet byder på et festfyrværkeri af uddrag fra nogle af Dronningens egne favoritter indenfor ballet, opera og skuespil.

Aftenens forestilling åbner med ouverturen til Elverhøj, hvorefter skuespiller Kirsten Olesen fremsiger en prolog, skrevet til lejligheden af den folkekære Benny Andersen.

- Dronningen er en flittig gæst her i Huset, så vi ved jo godt, hvad Hendes Majestæt rigtig godt kan lide, siger direktionssekretær Louise Schønnau, som er praktisk koordinator på det omfattende arrangement.

Tre kunstneriske chefer frem for en Dronning

240 mennesker er involveret i selve gallaforestillingen – herunder skuespillere, dansere, sangere og musikere fra Det Kongelige Teater. Selve programmet er blevet til i samarbejde med Hoffet:

- Det Kongelige Teaters tre kunstneriske chefer kom med et forslag til programmet, som så blev forelagt Kongehusets ceremonimester. Og endelig har Dronningen nikket til det, fortæller Louise Schønnau fra Det Kongelige Teater.

Selve afviklingen af gallaforestillingen er lagt i hænderne på en producent, Susanne Ørskov.

- Hun har koordineret de mange deltagende kunstnere, og det er også producenten, der står for afviklingen af generalprøven i eftermiddag og selve showet i aften. Hendes arbejde har været at forvandle programmet til virkelighed, og så er der klippet en hæl og hugget en tå undervejs, siger Louise Schønnau og tilføjer, at der er en fantastisk stemning på teatret lige nu, hvor generalprøven er i fuld gang.

Hurtigt og lækkert

Gallaforestillingen begynder kl. 20, og cirka 21.10 er der en pause på 45 minutter. I pausen får alle gæsterne serveret en buffet med bl.a. sprøde grønne asparges med dip af morkel creme, friskpillede skagensrejer på sprøde brød med citron mayonnaise, samt brioche med andelevermousse og marmelade af Lilleø æbler.Se hele menuen her (eksternt link)Dronningen og Prinsgemalen får dog næppe ret mange minutter til at nyde lækkerierne, da de i pausen går kur. Det vil sige, at regentparret i følgeskab med hofmarskallen, to kongekontrollører samt Kongehusets ceremonimester og teaterchef Erik Jacobsen går gennem teatret efter en bestemt rute og hilser på gæsterne.

- Der bliver ikke tale om håndtryk til alle gæsterne som ved eksempelvis en nytårskur, men Dronningen og Prinsgemalen vil nikke til gæsterne og give enkelte håndtryk, fortæller Louise Schønnau.

Efter pausen vil Dronningen og hendes gæster bl.a. opleve et uddrag af Ludvig Holbergs skuespil Ulysses von Ithaciae, samt uddrag af Carmen og Wagners Tannhäuser.

Gallaforestillingen slutter med 3. Akt Bournonville-balletten Napoli i Nikolaj Hübbes nye iscenesættelse med scenografi og kostumer af Maja Ravn. Mere festligt og kongeligt kan det næppe blive.

Se aftenens program til gallaforestillingen og gæstelisten til gallaforestillingen, der offentliggøres kl. 18.00.