Lene Nystrøm skal vise ekstrem side af sig selv som »Klovn«-kone

Festivalweekend: Nystartet festival i København får ros for musikken, men kritik af lange køer. I Skanderborg har man styr på boder og toiletter, men musikken er for kedelig, lyder kritikken her.

Johannes Nymark overraskes
Musicalskuespiller og sanger Johannes Nymark, der lørdag vandt Melodi Grand Prix 2016 med gruppen Lighthouse X, overraskes og fejres af dansere og skuespillere fra showet Hairspray mandag d. 15 februar 2016 i Tivoli. Lene Nystrøm var blandt gratulanterne. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Velkommen til kulturnyhederne her hvor festivalsommeren er ved at gå på hæld, og weekenden bød på to store musikfestivaler - en ganske ny en på Refshaleøen i København, og en godt velafprøvet en af slagsen i Skanderborg.

Og forskellene var til at få øje på, kan man læse i mediernes dækning af festivalen. Der er langt fra den jyske fest til Haven Festivalen på Refshaleøen, der var slået op som en slags hipster-paradis - arrangeret af Meyer og Mikkeler og de smarte drenge fra The National.

I Berlingske kaldes festivalen for en tiltrængt fornyelse, og den overordnede konklusion fra musikredaktør Michael Charles Gaunt er: »Lad os bare kalde det lovende, men bestemt med plads til forbedringer.« I Politiken konkluderes det, at »med Bon Iver som ledende rumkadet vandt Haven på musikken«. Grundlæggende er der plusser for festivalens musikalske navne, som ud over arrangørerne fra The National, der også optrædte i mange andre sammenhænge, blandt andre inkluderede veteranen Iggy Pop.

Til gengæld virekde det ifølge medierne lidt som om, at alt det praktiske kom bag på bagmændende. At det skulle tage tre kvarter at stå i kø for at få en Surf & Turf Hotdog med kød fra fritgående svin, torsk og muslinger, eller en halv time for at købe en Mikkeller øl og næsten lige så lang tid at komme af med den igen, var lige i overkanten, følte mange, ligesom det med regnen lørdag ikke virkede helt med i planen. Men arrangørerne bedyrer, at man har lært af debuten og er klar med flere toiletter og madboder, når festivalen vender tilbage næste år. Og så får burger-eksperimenterne en ekstra skrue, lover festivalens pressetalsmand, Sigurd Hartkorn Plaetner, til DR.dk.

»Jo mere nørdet det har været, jo vildere har folk været med det. Og det er superfedt, fordi det er jo det, vi gerne vil. I år har vi fokuseret på at lave en fed debut. Nu ved vi, hvad vi kan, og så tror jeg også, at vi er klar til at blive mere eksperimenterende og endnu vildere næste år,« siger talsmanden.

I Skanderborg kender man til gengæld alt til publikums vaner og indtag i festivalen i Bøgeskoven, der har mere end 30 år på bagen. Smukfest er da også især kendt for netop at være lige så meget fest som festival, og igen i år var festivalen udsolgt et stykke tid, før det endelige musikprogram blev offentliggjort.

Det mødte så til gengæld en del kritik for at være lige lovligt kedeligt - både fra anmeldere, men også fra publikum. Til DR.dk siger for eksempel festivalgæst Trine Mau: »Programmet har været lidt tyndt. Det minder lidt om Grøn Koncert, bare i større udgave. Hvis man har været til Grøn Koncert i år, har man hørt halvdelen på forhånd. Man mangler et band, man virkelig går efter. Men vi kommer jo nok til næste år igen. Hvis der ikke er god musik, er der god vodka-juice.«

Overfor Ritzau forsvarede Smukfest programmet,  »Folk tror, at vi går ind og handler i et supermarked og river ting ned fra hylderne, men der er meget, der spiller ind, når man skal booke en kunstner,« sagde arrangør Claus Visby.

Samtidig er der da også tradition i Bøgeskoven for, at publikum er ekstra begejstrede for det nære og det danske. Således fik Sanne Salomonsen mange roser med for sin optræden, mens en anden veteran, 64-årige Peter A.G. Nielsen i forgrunden for Gnags også var et rent hit.

»Humørsprederen A.G. udstrålede derimod en ukuelig livsglæde, der lunede i den råkolde sommeraften, hvor et velswingende Gnags leverede hit på hit på hit på hit,« skriver Thomas Treo i Ekstra Bladet og giver fire stjerner efter en festival, som han ellers kalder »uværdigt ringe.« Men folk var vist glade alligevel. I hvert fald regner festivalen med sætte omsætningsrekord og lande en omsætning på over 152 millioner kroner.

Men nu til noget helt andet: I DR bliver man nu en mangfoldighedskonsulent mindre, efter at kritikken i ugevis er haglet ned over institutionen for at have ladet den tidligere mediedirektør, Gitte Rabøl fortsætte et ekstra år som mangfoldighedskonsulent til en løn på godt to millioner kroner.

Gitte Rabøl har nu selv sagt op, men dermed forstummer kritkkken af DR næppe. Både Venstres og Dansk Folkepartis medieordførere ønsker nemlig, at DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, følger efter Gitte Rabøl og går sin vej, efter at han gentagne gange har forsvaret sin og bestyelsens beslutning.

Den 72-årige bestyrelsesformand har siddet i formandsstolen siden 2008, og hans tid på posten udløber om et år. Han sagde til programmet »Mennesker og Medier« i fredags, at han var ansat og forlænget af skiftende regeringer og umiddelbart ikke har nogen planer om at gå før tid. Men hvis det skal være, så er det op til regeringen at stå for afskedigelsen, sagde Michael Christiansen  - som gentaget overfor Berlingske her:

Nu lukker medie-mastodonten også X Factor fra næste sæson - det kunne godt virke som et træk for at imødekomme kritikken fra blå blok om ikke at satse pengene på den brede populær-underholdning.

Modeugen er slut for denne gang, og Berlingskes Sarah Skarum er ikke så imponeret over eventen. Det skriver hun om her:

Sarah Skarum er særligt kritisk over for manglen på fællesskabsånd i den danske modebranche.

»Når man så lægger de enormt mange middage, som i denne modeuge åbenbart er det nye sort, oveni, tegner der sig et billede af, at modemærkerne ikke respekterer deres kollegers shows. For det kan næste virke, som om modehusene med deres middage tester, hvor vigtige de er, ved at se, om gæsterne vælger middagen eller konkurrentens show. Gæt selv, hvad et modeblad, der er afhængigt af sine annoncører, gør?,« skriver Sarah Skarum.

Vi slutter kulturnyhederne af med en nyhed - om »Klovn«. TV-serien med Frank Hvam og Casper Christensen stoppede jo i 2009, men i år går komikerparret så i gang med optagelser til en ny række episoder af »Klovn«. Det forventes at serien kommer i luften igen næste år, men det bliver med en ny kone til Casper Christensen, der siden er blevet skilt fra Iben Hjejle, og nu gift med Aqua-sangerinden Lene Nystrøm.

»Jeg skal være mig selv i en ekstrem version, hvor jeg håndterer tingene på min egen måde. Aqua-Lene er jo en stærk kvinde, men der kommer nok skideballer begge veje,« fortæller den 43-årige nordmand til tv2.dk.