Lego er børnenes smutvej til en fjern galakse

Er det en synd at spise børnene af med forsimplede og nuttede genfortællinger af Star Wars, før de kan se den ægte vare? Det nye spil »Lego Star Wars: The Force Awakens« er netop udkommet, og her får man hele filmen fortalt gennem fald-på-halen-komik.

Nu kan Star Wars-universet udforskes gennem spillet »Lego Star Wars: The Force Awakens«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Warner Bros Games

For længe siden på en sovesofa langt, langt fra København.

Der sad jeg - ranglet, bumset, håret sat i en midterskilning - og måbede, mens Darth Vader fortalte Luke Skywalker sin mørkeste hemmelighed.

»No. I am your father.«

Jeg mistede kontakten til kroppen. Kunne ikke blinke, kunne ikke lukke munden, holdt vejret. Da Luke efter et smertensskrig lod sig falde ud i verdensrummets ingenting, spredte kuldegysningen sig over hele min krop. Jeg genvandt stemmen og begyndte at messe for mig selv.

»Det er for vildt. Det her er for vildt.«

Allerede inden jeg så »Star Wars: The Empire Strikes Back«, var jeg betaget af film. Men efter denne oplevelse hengav jeg mig totalt til denne kunstform, der åbenbart kunne tage mig og mine mange følelser hvor som helst. Siden har jeg set i omegnen af 2.041 film. Ja. jeg fører statistik.

Jeg har besøgt fjerne planeter, overlevet koncentrationslejre, gennemgået forelskelser og hårde brud samt svømmet med talende fisk. Jeg har generelt aldrig læst anmeldelser eller diskussioner af handlingen på internettet, inden jeg satte mig ned for at se disse film. Jeg ville have hele oplevelsen.

Ufiltreret, ufordøjet, uspoleret.

Eventyrfilm gennem klodser, tegnefilm og leg

Af samme grund piner det mig, at mine to børn formentlig aldrig kommer til at opleve helt det samme sus gennem maven, som jeg gjorde, da jeg så Vader gå til bekendelse for sin søn. Selv om de blot er tre og seks år gamle kender de allerede Skywalker-familiens stamtræ. De ved udmærket, hvem der dræber kejseren i »Star Wars: Return of the Jedi«.

De er da klar over, at det er Han Solo, der snupper prinsessen. Ikke fordi, jeg har vist dem filmene - dertil er de alt for små - men fordi Lego har afsløret det gennem TV-serier på Netflix, i computerspil på Xbox’en og via deres minifigurer, som de har siddet og samlet og leget med i timevis og »tvunget« deres far til at fortælle højt og længe om.

Er det et problem, at børn i en så ung alder får fortalt nogle af de største eventyrfilm - Lord of the Rings, Star Wars, Harry Potter, osv - gennem klodser, tegnefilm og leg? Egentlig ikke. Men der er sandelig sket noget, siden jeg var barn i 80erne, hvor en Legomand havde ensfarvet tøj, et kuglerundt kønsløst hoved og en lille plastikparyk, hvis man var heldig.

Lego med tema i Star Wars-universet er dog ikke nyt. De første stjernekrigs-brikker kom på gaden i 1999, da »The Phantom Menace« udkom. Siden da er der skabt et væld af computerspil, animerede TV-serier og ikke mindst legetøjsæsker med stjernekrigsklodser til. En optælling, jeg personligt har foretaget (da Lego nægter at dele sådanne tal) viser, at der er mindst 450 officielle legetøjsudgivelser i George Lucas’ populære univers.

Det gør dem til et af de mere populære sub-brands i Lego-porteføljen. Disse tæller alt lige fra nøgleringe med Yoda over diverse svævende kampvogne fra »Star Wars: The Phantom Menace« til enorme connoisseur-sæt af dødsstjernen eller Millennium Falcon.

Sidstnævnte er dog mest af alt er til voksne Lego- og Star Wars-fans. Disse store bokse tager nemlig dage at samle, koster tusindvis af kroner og stiger hvert år i værdi (særligt hvis man ikke har åbnet æskerne), da de er eftertragtet af samlere verden over.

Lego skal være sjovt

Jeg besøgte for nylig Legoland i Billund for at prøve det nye »Lego Star Wars: The Force Awakens«-spil (anmeldt her på siden). Her fik jeg muligheden for at tale med Jens Kronvold Frederiksen - direktør for Lego Star Wars hos den jyske legetøjsgigant. Han kalder det populære tema for en regulær »evergreen« hos Lego. Altså en produktlinje, der er kommet for at blive, når det gælder spil, TV-serier og legetøj.

»Det er et episk univers, hvor de gode kæmper mod de onde. Det, fandt vi hurtigt ud af, fungerede virkelig godt sammen med Lego. Historien er let at forstå, karaktererne er stærke og spændende og som ekstra krydderi er der seje rumskibe. Det giver plads til den kreativitet og den leg, vi gerne vil stimulere hos børn,« siger Jens Kronvold Frederiksen.

Jeg spørger ham, om han føler, der går noget tabt i oversættelsen fra klassiske science fiction-film til nuttede Lego-figurer. Darth Vader er jo en sand dræbermaskine i George Lucas’ første film fra 1977. Som en præcis fire Lego-brikker høj minifyr er han derimod enormt nuttet.

»Det er jeg helt uenig i. Intet går tabt - tværtimod bliver der tilføjet en hel del. Vi har formået at bringe en ny form for humor ind i Star Wars-universet. Det er en vigtig del af vores DNA, at Lego skal være sjovt. Disney (Star Wars rettighedsindehavere, red.) har en god forståelse for Lego, og de giver os frie rammer til at fortolke.«

Minifigur fra »Lego Star Wars: The Force Awakens«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Denmark.

Det er særligt Lego-tegnefilmene på Netflix og Lego-computerspillene, der afslører handlingerne og de mange plottwist fra filmene. Men Jens Kronvold Frederiksen ser ikke dette som et problem.

»Det synes jeg faktisk er helt vildt fantastisk. Der er mange af de yngre børn, der ikke får lov til at se filmene, før de bliver 12 år, men her får de muligheden for at lege sig gennem hele handlingen via klodserne eller spillet. På den måde kan de små nyde universet med større søskende og deres forældre.

Men historien skal fortælles på deres præmisser. Forsimplet og med humor og kærlighed. Vi forestiller os bestemt ikke, at det ødelægger de rigtige film for dem, når de bliver ældre, for de vil igen være meget forskellige fra Lego-versionen,« siger Kronvold Frederiksen og understreger desuden, at det faktisk mest er voksne, der synes, at Star Wars-figurerne er kære.

»For os er minifigurerne komiske. Men vi hører noget helt andet, når vi inviterer børn ind for at teste legetøjet. De mener ikke, at Lego-Darth Vader er sød. De synes derimod, han er megasej,« fortæller direktøren for Legos Star Wars linje.

Lego-ficeringen af Star Wars

Senere på dagen interviewer jeg Graham Goring fra TT Games. Han er leder af historiefortællingen i det nye »Lego Star Wars: The Force Awakens«-spil. Han lægger dog ikke skjul på, at der er en del, der går tabt i Lego-ficeringen af den berømte saga.

»Det er klart, at vi nedtoner de dystre elementer fra filmen. Vi er også tvunget til at forsimple meget af handlingen, for i hvert spil fortæller vi en to-timers historie på under en times cutscenes. Til gengæld får vi plads til humoren. En virkelig tåbelig humor, som jeg elsker at skrive, og som børn - samt idioter som jeg - elsker at grine ad,« siger Graham Goring.

Min tidligere chefredaktør Mette Bock sagde engang til mig, at enhver historie kan fortælles på 50 ord eller på 5.000 ord. Den korte artikel vil givet mangle mange af detaljerne og dybden i forhold til den længere, men det betyder ikke, at den er unødvendig eller mindre værd.

På samme måde bør jeg stige ned for den elitære piedistal og acceptere, at Star Wars selv i forsimplet udgave har sin berettigelse. Vores hjem flyder med små X-wings, RD-2D og stormtroopere.

Min treårige søns største idol er Darth Vader (og Batman). At han endnu ikke kender smerten, begge figurer også indeholder, er nok for det bedste. Mest af alt er jeg egentlig bare misundelig over, at det ikke er mig, der stadig har min jomfrurejse med Luke Skywalker, Princess Leia, Han Solo og Chewbacca i vente.