Leg med jazzens store lyd

DR Big Bandet, der har eksisteret siden 1964, er still-going-strong, såvel i samarbejde med den komponerende mundharmonikaspiller Mathias Heise som i det originale lydunivers, der er skabt af det forhenværende orkestermedlem Peter Jensen

Peter Jensen (forrest), der i mange år var fast medlem af DR Big Bandet (her i 2012), er nu vendt tilbage til orkestret som komponist, producer, dirigent og orkestrator Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

I disse tider, hvor jazzen er godt på vej til at sive ud af DR, er der en enkelt bastion, der fortsat kan forsvare genren og det, der ligner. Denne bastion har tilmed netop taget hul på sin 55. sæson, og det er da godt gået, set i lyset af at ikke så få sæsoner har været præget af en truende sparekniv.

Vi taler om DR Big Band eller The Danish Radio Big Band, som oprindeligt hed Det Ny Radiodanseorkester og herefter i mange år, Radioens Big Band. Og skønt aktiviteterne i de senere år i et vist omfang har handlet om børnecirkus og andre folkelige udflugter, så får bandet da fortsat lov til at byde på den ægte vare, altså uforfalsket big band jazz.

Således har orkestret åbnet sæsonen i samarbejde med den 25-årige mundharmonikaspiller Mathias Heise, der kan meget andet end at puste og suge, hvilket i høj grad bekræftes af det album, der er udsendt som et resultat af samarbejdet.

Mathias Heise kan nemlig også noget med andre instrumenter, og så kan han så sandelig komponere og arrangere for stort orkester. Kort sagt – her er musik, der klinger og swinger, som det skal, og dertil kommer mange af orkestrets gode solister på banen.

Albummets otte værker er af variable beskaffenhed, og det er værd at fremhæve den indledende bossa »Para Mi Madre« og den stemningsfyldte »Evening Coffee«. Mathias Heise, der i rigt mål får vist sit format som instrumentalist, folder sig ikke mindst ud i uptempo-nummeret »One Man Army«, hvor han i forrygende dialog med pianisten Nikolaj Bentzon spiller en mundharmonika, som er en overbygning på salig Toots Thielemans og samtidigt en eksplosion, der kan lede tankerne hen på den legendariske og ekspressive saxofonist John Coltrane.

Også en anden bemærkelsesværdig musiker er albumaktuel i selskab med DR Big Bandet. Det er den 43-årige basunist Peter Jensen, som i mange år var medlem af orkestret, hvor han ikke blot viste sig som en virtuos musiker, men også fastslog, at han var en fremragende arrangør, som i denne egenskab oven i købet blev Grammy-nomineret.

Interessant nok har Peter Jensen vakt opsigt ved - med stor autoritet - at kunne orkestrere i den gode gamle swing-tradition. Så når han nu - som komponist, arrangør, dirigent og producer - er genforenet med til sit gamle band, kunne man måske forvente musik, der bare  klang og swang som i de gode gamle dage. Men - Nej!
Peter Jensen er draget ind i en helt anden boldgade. Sekunderet af lyddesigneren Morten Büchert har han indspillet såvel egen komponeret musik som frie improvisationer fra en række af orkestres musikere. Og materialet er så blev endevendt via defekte båndmaskiner, fejlbehæftede overspilninger og optagelser gennem præparerede højtalermembraner.

Og for ikke med det samme at indikere jazz, har Peter Jensen i sit partitur fravalgt kontrabas, trommesæt, saxofoner og dæmpet trompet. Det har han  gjort i en erkendelse af big band formatets placering i nutidens kulturlandskab, hvorfor suiten »Crystal Palace« gerne må illudere et fremskredet forfald. Hvis det lyder fortænkt, så er det jo bare om at finde ud af, om det er fortænkt. Og det er det ikke!

Resultatet giver associationer til de elektroniske eksperimenter, som moderne partiturkomponister foretog i 1950erne og 1960erne. Men det er meget mere end det. Musikken er gennemsyret af jazzens åbenhed, og så er klanguniverset, dynamikken og mixningen aldeles overrumplende.

Albummet kan streames, men det er den udsendte vinyl-LP, som giver værket, hvad det fortjener. Så hvis man vil opleve denne originale og skulpturelle musik, så handler det om at sætte pick-up'en i rillen og skrue op - og en eventyrverden vil åbne sig.

Mathias Heise & The Danish Radio Big Band

The Beast

Giant Sheep Music

**** (4/6)

The Beast Cover - CD og LP Fold sammen
Læs mere
Foto: Cover LP.

Mundharmonikaspilleren Mathias Heise i 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.

 

Peter Jensen & DR Big Band

Crystal Palace

ILK

***** (5/6)

Crystal Palace Cover LP Fold sammen
Læs mere
Foto: Cover LP.

Peter Jensen i spidsen for DR Big Bandet i 2012 Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen.