Leder af kulturhus frygter for fremtiden: »Vi kommer til at miste en masse små kultursteder efter det her«

Hvis den nuværende situation varer mere end en måned, vil det ramme LiteraturHaus hårdt. Stedets leder frygter, at en stribe mindre kultursteder vil lukke. Samtidig glæder han sig over den enorme forståelse, han møder.

»Vi er ikke dygtige forretningsfolk, vi er ikke velpolstrede. Når jeg har betalt løn til mine medarbejdere, er der ofte 27 kroner på kontoen,« siger Thorkil Jacobsen, der er alvorligt presset nu, da alle arrangementer på LiteraturHaus er sat på pause Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem det seneste halve år har Thorkil Jacobsen arbejdet for at skabe en digtfestival i LiteraturHaus på Nørrebro.

Nu er digterne aflyst, tjenerne sendt hjem og den 37-årige forpagter står til at skulle betale alt af egen lomme. Eller næsten alt. For selvom Thorkil Jacobsen ser en livsdrøm smuldre, så er han faktisk overrasket over, hvor meget opbakning han oplever i en svær situation.

»Jeg står for hele regningen selv. Alene huslejen udgør 42.000 kroner, og der kommer ingen penge ind. Så da vi aflyste lyrikfestivalen, skrev jeg til publikum, at de kunne vælge at beholde deres billet og så bruge den, når vi får stablet noget andet på benene til efteråret. Der var kun to gæster, der ville have deres penge tilbage. Resten sagde ja til at lade os beholde dem,« fortæller Thorkil Jacobsen.

Corona rammer på sårbart tidspunkt

Det var lidt af en drømmetjans, da Thorkil Jacobsen overtog LiteraturHaus i 2018. Gennem årene har han flere gange besøgt huset i Møllegade – både som publikum og som kunstner.

Efter at have læst sine egne digte op under Jazzfestivalen 2018 hørte han, at stedets leder søgte noget andet.

»På det tidspunkt sad jeg i en sekretærfunktion i et storrumskontor og havde virkelig lyst til at lave noget andet. Jeg har tidligere arbejdet som bartender, og på LiteraturHaus kunne jeg kombinere mine evner indenfor kommunikation med mine erfaringer fra både baren og kunsten,« siger Thorkil Jacobsen, der slog til og nu forpagter lokalet, står for de praktiske ting, når private skal bruge lokalet, og selv sammensætter det kulturprogram, der tegner husets kunstneriske profil.

»Vi er ikke dygtige forretningsfolk, vi er ikke velpolstrede. Når jeg har betalt løn til mine medarbejdere, er der ofte 27 kroner på kontoen«


»Corona rammer os på et sårbart tidspunkt. I slutningen af marts skulle vi have haft besøg af en masse internationale og nationale navne som Søren Ulrik Thomsen og Mette Moestrup, og nu står jeg med håret i postkassen og forsøger at finde ud af, hvad vi gør. Der er enormt mange løse ender.«

Et økonomisk rod

For nuværende ser det ud til, at Københavns Kommune lader kulturhuse beholde allerede udbetalt støtte. Derudover bruger Thorkil Jacobsen en del tid på at ringe til ambassader og lokaludvalg for at høre, om deres støtte skal tilbagebetales.

»Jeg har 18 ansatte, hvoraf to er syriske flygtninge, der er helt afhængige af at opretholde deres indtægt. De får stadig deres løn, men de andre har jeg været nødt til at sende på ferie. Det er tough luck. Det er jo samme situation, som alle timelønnede står i. Jeg er selvfølgelig ked af det, for der er nogle unge mennesker, der skal betale deres kollegieværelser, men nu har jeg valgt at prioritere de to fra Syrien. Mere kan jeg simpelthen ikke gøre.«

Gennem årene har LiteraturHaus på Nørrebro holdt en del arrangementer med og for forfattere. Nu er huset presset af den landdækkende lukning Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als.

Heldigvis mærker Thorkil Jacobsen stor forståelse mange steder. Allerede tirsdag aften, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) holdt pressemøde om situationen, var der flere, der ringede og skrev.

»Alle ringede og aflyste, men de var så søde. Flere af dem, der havde lagt et depositum for at leje lokalet til en fest, sagde, at vi kunne beholde deres depositum til den dag, de vender tilbage,« fortæller Thorkild Jacobsen, der satser på at »låne lidt hist og her for at klare det«.

»Jeg skal måske have 100.000 eller lidt mere for at klare mig igennem, så lige nu forsøger jeg at kontakte de folk, vi skylder penge. Måske kan vi også udskyde husleje i et stykke tid. Hvis karantænen kun varer en måned, så går det nok, men hvis det trækker ud og ender med at vare flere måneder, så må jeg lukke. 100.000 eller 200.000 er ikke mange penge i det store billede, men det er meget i min private økonomi«..

Små steder rammes hårdt

I det hele taget tror Thorkil Jacobsen, at den nuværende situation kan få alvorlige konsekvenser for dansk kulturliv. Flere af de små steder kommer til at lukke, forudser han.

»Folk tror, at de er styret af kommunen, men der findes enormt mange små teatergrupper, små gallerier og kulturhuse, som virkelig får det svært. Rigtig meget af det kommer til at forsvinde, og det er ikke så nemt at bygge det op igen,« siger Thorkil Jacobsen og uddyber.

»Hvis jeg lukker ned, så er jeg ude med en halv million i gæld, og så står jeg og banker på hos min gamle arbejdsgiver. Jeg er i kontakt med en masse små teatergrupper, der bliver spredt og forsvinder. Vi er ikke dygtige forretningsfolk, vi er ikke velpolstrede. Når jeg har betalt løn til mine medarbejdere, er der ofte 27 kroner på kontoen«.

Literaturhaus på det indre Nørrebro er et af de steder, der mærker, at folk bliver hjemme Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen.

I den forstand er det en alvorlig situation, vi står i, mener Thorkil Jacobsen. Selv forsøger han at se på det så lyst, som han kan.

»På det personlige plan kan jeg mærke, at jeg har været virkelig stresset de sidste tre måneder. I morges vågnede jeg og skulle ikke særlig meget. Jeg snakkede med min kæreste, vi var ude og gå en lang tur, og blev enige om, at nu skal vi bare bage en hel masse boller og sætte nogle tomatfrø. Og så skal jeg være lidt mere sammen med børnene. Det er nu, vi kompenserer for de sidste ti års dårlige samvittighed.«

Det sidste bliver sagt med et smil. Trods alt.