Laus Høybye: »Mine roller skal ud i kroppen«

Laus Høybye har varmet stemmen godt op til en af efterårets helt store premierer, når musicaludgaven af "Jordens søjler" går over scenen på Østre Gasværk Teater.

 

Der foregår meget i hovedet på skuespilleren Laus Høybye, som om to dage skal stå klar på scenen, når Østre Gasværk Teater blænder op for en af efterårets helt store teatersatsninger, musicalversionen af  Ken Follets populære bestseller "Jordens søjler". Den stort anlagte forestillingen er som en  "stor mekanisme", hvor det bare handle rom at hoppe på, forklarer han. Og selv skal han synge fra start til slut og agere mellem følelse og klar logik.

Den 37- årige skuespiller spiller billedhuggeren Jack, en af de centrale skikkelser i den tre timer lange forestilling, som er baseret på  den vidtforgrenede roman af samme navn om gotisk domkirkebyggeri i Englands bevægede middelalder og om indbyggerne i den fiktive by Knightsbridge

 

25 millioner solgte eksemplarer på verdensbasis og 30 oversættelser til fremmede sprog senere har Østre Gasværk Teater erhvervet de verdensomspændende rettigheder til kultromanen. Det er triumviratet Høg/ Aagaard/ Svanekier, der har skrevet tekst og musik til den gennemkomponerede musicalversion af den handlingsmættede roman, der er ladet med magtkampe, intriger, store planer og endnu større følelser.

De tre stod også bag Østre Gasværk Teaters største succes i nyere tid - også den med middelaldertema - nemlig »Skammerens datter«. Jacob Schjødt iscenesætter, og Astrid Lynge Ottosen skaber scenografien  til Østre Gasværk Teaters smukke rum.

Forud for onsdagens premiere er gået et stort arbejde, som ikke slutter før i sidste sekund, fortæller Laus Høybye i Berlingskes web-tv-program "Teatersnak . Det skal gerne  være som en stor strøm, der fører publikum med," forklarer han om den oplevelse, publikum gerne skal opleve.

 

Selv har han som skuespiller kunnet være med til at påvirke, fordi er blevet skabt helt fra grunden. Ganske vist forelå der et manuskript, hvor romanens mange sider var kogt til en tre timer lang forestilling, men siden første prøvedag har et stort, kreativt team arbejdet sammen  om at skabe en fortælling, der hænger sammen i det store rum: "Jeg synes faktisk, det er  lykkedes at få rigtig meget med, " mener Laus Høybye, som i øvrigt er blevet farvet rødhåret, fordi netop hans karakters hårfarve spiller en vigtig rolle i handlingen.

"Vi prøvede først med en paryk, men det gik ikke. I sidste te uge, da det lige var blevet farvet, trak jeg huen godt ned om ørerne på gaden, det var det godt nok meget orange, " forklarer han. " Men nu ser det forhåbentlig  lidt mere naturligt ud."