»Last Christmas« runder 30 år i dag

Hittet fra Wham! er stadig danskernes foretrukne julesang. Men nummeret er ikke særligt godt, mener Berlingske musikredaktør.

George Michael i musikvideoen til Last Christmas. Videoen er i øvrigt den sidste, hvor George Michael optræder uden skæg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er historien om manden, der gav sit hjerte væk til en ganske særligt udvalgt sidste jul. Og som allerede dagen efter opdagede, at det hele blot var en flirt.

I år bliver det bedre, i år bliver der ingen tåre, og i år vil han ikke igen kaste sig i armene på den gamle flamme.

Eller vil han - når han hen over bordet ser hendes stjålne blikke?

Sådan har historien lydt igen og igen, når den vestlige verden markerer julens ankomst med en lille uskyldig popsang på 4 minutter og 27 sekunder, der ret beset ikke handler ret meget om jul, men i stedet om knust kærlighed.

Røg aldrig til tops

I dag er det præcist 30 år siden Wham! udsendte singlen 'Last Christmas' i et forsøg på at ramme den britiske singlehitliste med endnu et hit.

George Michael skrev og produceret sangen, der dog den jul i 1984 blev slået af Band Aid-fællessangen 'Do They Know It's Christmas" om sult og hungersnød i Afrika.

Sangen om den forsmåede elsker nåede således blot en andenplads på den britiske singlehitliste, men har siden været retur på hitlisterne så mange gange, at den med et salg på over én million eksemplarer i dag regnes for at være en af de bedst sælgende britiske single, der aldrig har været på toppen af hitlisten.

Ikke nogen speciel god sang

Berlingskes musikredaktør Lars Rix siger, at 'Last Christmas'  »jo egentlig ikke er nogen specielt god sang,« og at sangens klassikerstatus i stedet er kommet med tiden.

»Jeg tror, at der er flere årsager til dens succes. For det første er den for mange indbegrebet af alt, hvad der var så skønt og skrækkeligt ved 80'erne. For det andet er det jo en kærlighedssang, der bare er blevet indpakket i lidt julepapir og bjældeklang og måske derfor er nemmere at sluge. Men vigtigst af alt er det en behagelig lettere søvndyssende melodi, der svinger lidt på samme måde, som kørte man af sted i en kane - her er ingen irriterende fragmenter,« siger Lars Rix, der også roser ét andet element i sangen.

»Den har et omkvæd, der går rent ind, og som alle kan synge med på. Det er det perfekte julehit«.

Stadig mest populære

Undervejs i de seneste 30 år - og det er altså 31 julemåneder - har 'Last Christmas' underholder danskerne på både plader, kassettebånd, cd'er og MP3-filer til alverdens julefrokoster.

Kunstnere som Taylor Swift, Travis og danske Whigfield har indspillet forskellige versioner, men det er stadig originalen, der sælger. Og på fødselsdagen er sangen i Danmark fortsat den mest spillede julesang på musiktjenesten Spotify, mens den de fleste andre steder i verden er overgået af 'All I Want For Christmas Is You' af Mariah Carey.

Hos TDC Play er 'Last Christmas' den mest spillede sang overhovedet, og sangen er da også den første, der nævnes på forsiden af opsamlingsalbummet »More Christmas 2014«.