Lars von Triers producer skælder ud på pressen: Fortæl en ny historie om Lars!

Der burde være andet at skrive om Lars von Trier end hans sygdom og stimulanser, siger instruktørens producer Louise Vesth efter at instruktøren i Sverige mødte journalister fra hele verden.

Optagelserne til Lars von Triers kommende film 'The House That Jack Built' er netop startet i Dalsland i Sverige. Filmen handler om seriemorderen Jack, spillet af Matt Dillon. Han spiller over for blandt andre Uma Thurman. Instruktør Lars von Trier under interview efter dagens optagelser. I baggrunden ses settet til en af filmens første scener. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske filminstruktør Lars von Triers producer Louise Vesth udtrykker skuffelse over pressen, som hun mener fokuserer for enøjet på instruktørens problemer med misbrug og angst.

»Journalister kan spørge og skrive det, de vil, men jeg undrer mig over, at det er den samme historie om, at han har det dårligt, som man finder interessant at køre igen og igen,« siger Louise Vesth til Berlingske.

Efter fem års selvpålagt tavshed mødte den verdenskendte danske filminstruktør Lars von Trier i går pressen i Dalsland i Sverige, hvor han i øjeblikket er ved at indspille filmen »The House That Jack Built«.

Pressemødet var velbesøgt med journalister, der kom rejsende fra såvel Danmark som mange andre lande, og efter den lange pause fra medierne kom en del af spørgsmålene til at gå på filminstruktørens personlige velbefindende. Spørgsmålene syntes et øjeblik at irritere instruktøren, der ellers forholdt sig lavmælt under pressemødet.

»Ja, jeg drikker for helvede. Og desværre kommer der ikke ret mange stoffer i min retning,« sagde Lars von Trier, da han blev adspurgt om sit nuværende forhold til stimulanser.

I et kort TV-interview med DR efter pressemødet, blev han spurgt om sit velbefindende, hvortil han svarede, at han har det »ad helvede til. Jeg har simpelthen så meget angst. Det er en udfordring af dimensioner,« samtidig med, at han sagde, at »filmen kunne blive hans sidste«.

»Men det siger jeg jo altid,« tilføjede han.

BT og Politiken beskrev efterfølgende instruktøren som sygdomsmærket og uklar, og pointerede begge, at han måtte have støttende hjælp af en assistent, da han skulle bevæge sig væk fra konferencelokalet.

Selvom producer Louise Vesth hverken skjuler, at Lars von Trier har det skidt, eller at hun selv har en partsinteresse, når hun udtaler sig, mener hun, at journalisternes spørgsmål fortegner helhedsindtrykket af instruktøren.

Det er rigtigt, at han har det skidt, siger hun, men det er der for så vidt ikke noget nyt i, siger hun.

»Det er generelt svært for Lars at leve, men, altså, den historie er blevet skrevet, hver gang han har givet et personinterview gennem de sidste ti år. Han har altid haft det ad helvede til, og da han er ærlig, er det det han svarer, når det er det, han bliver spurgt om. Men Lars har det ikke værre nu, end han havde for ti år siden,« siger Louise Vesth.

I det perspektiv glæder hun sig over, at instruktøren har det så godt, at han kan instruere, og at han relativt set har det bedre lige netop nu end i tidligere perioder.

»Han har skrevet et vidunderligt og vildt manuskript, vi er på optagelse, og han er så skarp som nogensinde før på settet. Hans humor er intakt. Skuespillerne fortæller, at han får det bedste frem i dem,« siger Louise Vesth.

Det sidste blev i hvert fald bekræftet på pressemødet af filmens stjerner, Matt Dillon og Uma Thurman, der efter blot to dages optagelser begge udtrykte stor begejstring for instruktøren.

Louise Vesth forstår godt grundene til, at journalisterne fokuserer på instruktørens helbred.

Lars von Trier har nemlig ikke noget imod at tale om sig selv, og svarer ærligt på spørgsmål om sit helbred, men han er i mindre grad glad for at gå i detaljer om de film, han arbejder på.

»Vi har en unik instruktør, der kompromisløst har fortalt om menneskets natur ud i de vildeste tabuiserede afkroge af sindet. Men de sidste ti år er alle artikler om ham kommet til at handle om sygdom og drikkeri. Det synes jeg, er synd,« siger Louise Vesth, der efter pressekonferencen i Sverige overvejer, om det overhovedet er besværet værd fortsat at holde møder med pressen.

Politiken-journalist Michael Bo der nævnte Lars von Triers øjensynlige skrøbelighed tager kritkkken fra Louise Vesth roligt.

»Når Lars von Trier selv taler så meget om sit helbred, er det jo klart. at det er det som journalisterne kobler sig på. Personligt vil jeg hellere tale med ham om hans kunst, men det er Lars von Trier jo ikke selv interesseret i,« siger Michael Bo.

»The House That Jack Built« foregår i staten Washington og følger en seriemorders gerninger over en periode på ti-tolv år. Ifølge planen får den premiere til maj næste år.