Lars von Trier tager afstand fra påstået elskerindes nøgleroman

»Mænd bærer min kiste« er en roman, der »med modbydelig sadistisk fryd går efter at ydmyge min kone«, siger filminstruktøren Lars von Trier. Romanen, hvis forfatter, Jenle Hallund, angiveligt er hans tidligere elskerinde, udkommer i næste uge. »Jeg er chokeret og forundret over denne voldsomt personlige reaktion,« lyder det fra forfatteren.

Lars von Trier sammen med hustruen Bente, som han nu skal skilles fra. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den verdensberømte danske filminstruktør Lars Von Trier tager stærkt afstand fra en ny nøgleroman, skrevet af en, ifølge instruktøren selv, tidligere elskerinde, Jenle Hallund.

Det meddeler han i en pressemeddelelse, der blev udsendt fredag eftermiddag.

»På trods af at have afskrevet mig muligheden for at kommentere på min skilsmisse, har jeg valgt at bryde princippet i forbindelse med udgivelsen af bogen »Mænd bærer min kiste« for om muligt at lette presset på min familie,« hedder det i pressemeddelelsen. Her henviser Lars von Trier til,  at han og hans kone, Bente Trier,  for nogle dage siden meddeldte, at de efter 20 års ægteskab har taget den fælles beslutning at gå fra hinanden.

 

Romanen, »Mænd bærer min kiste«, der udkommer 15. september, er ifølge forlaget People´s Press historien om en ung kvinde, som af en ældre mand bliver spurgt, hvorfor hun ønsker at dø. Omtåget efter at have overlevet et seriøst forsøg på at dø ung følger hun ordren fra et geni, som siger, at hun for fanden bare skal skrive! Han ønsker, at hun skal overleve, hun ønsker bare at aflægge vidnesbyrd og dø. Her er en bid fra romanen.

»Jeg har en kone der bager madeleinekager til mig,« klager han. »Hun behandler mig som en russisk prins. Jeg kan ikke gengælde hendes godhed med ondskab,« siger geniet, oprigtigt overbevist om at han er uden skyld. Det har du allerede gjort, tænker jeg.

Hver dag, hvert sekund siden du mødte mig, har du stjålet hendes liv og hendes virkelighed med dine løgne. Det er dine egen bekvemmelighed du prøver på at sikre nu. Dine løgne gør dig dum, Geni. Pas på, har jeg lyst til at sige.

 

I pressemeddelelsen skriver Lars von Trier om bogen:

»I denne nøgleroman optræder en karakter benævnt geniet, hvis gøren og laden jeg til dels kan genkende som mig selv. Jeg står altså ved at have haft et seksuelt forhold til bogens forfatter, hvilket jeg beklager overfor min familie, da det selvfølgelig har gjort dem kede af det! Min kommentar er at bogen, for at føje spot til skade, med en modbydelig sadistisk fryd går efter at ydmyge min kone. Tarvelighederne fyger, og jeg kan ikke tage afstand nok fra denne bog og dens forfatter.«

Trier genkender sig i biografi

Jenle Hallund præsenteres af sit forlag som en forfatter, der er født i København, men rejste til England som teenager. Her begyndte hun sit kunstneriske liv som dramaturg og instruktørassistent for teaterselskabet The GMP. Hendes filmdebut som instruktør var »Limboland«, som hun instruerede sammen med den engelske instruktør Jeremy Weller, og som fik en Robert i 2011. Siden arbejdede hun sammen med Lars von Trier på »Melancholia« og »Nymphomaniac« som manuskriptkonsulent, idéudvikler og story developer.

 

Jenle Hallund har i anledning af Lars von Triers angreb på hendes bog udsendt følgende pressemeddelelse via sit forlag:

»Jeg er chokeret og forundret over denne voldsomt personlige reaktion fra Lars von Trier. Han genkender sig selv i romanfiguren Geniet i bogen »Mænd bærer min kiste«. Jeg har skrevet en skønlitterær roman og ikke en autofiktiv bog, der beretter om det virkelige liv. Hans reaktion på bogen, og de medfølgende konsekvenser for ham selv og hans familie, må stå for hans egen regning. Jeg beklager dybt det drama, der nu udspiller sig. Det er i mine øjne helt ubegrundet og har følgelig aldrig været min hensigt.«