Lars Mikkelsen kan løfte Teaterpokalen

Lars Mikkelsen, der spillede den mistænkte Troels Hartmann i Forbrydelsen og netop har stået på scenen i Grønnegaards Teatrets ”Erasmus Montanus” og i Det Kongelige Teaters forestilling ”Pis”, modtager den ærefulde skuespilpris Teaterpokalen.

Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

Danske Teaterjournalister kan meget andet end at vende tommelfingeren nedad.

De kan også rose en dansk skuespiller så højt, at han modtager Teaterpokalen, der er landets ældste skuespilpris.

Hæderen gik i dag til Lars Mikkelsen, der belønnes for sine roller i ”Erasmus Montanus” på Grønnegaards Teatret samt ”Pis”, der blev vist på Det Kongelige Teater.

»Shakespeare, Moliere, Holberg, Werdelin, Nielsen, Madsen. Man kan nærmest ikke komme i tanke om den type rolle eller den form for teater, Lars Mikkelsen ikke ville kunne spille og fylde helt ud. Det er næsten magi, trylleri,« lød begrundelsen fra formand af Danske Teaterjournalister, Rikke Rottensten, da hun overrakte et glasfad samt 50.000 kroner til den skaldede prismodtager under mandagens prisfest på CaféTeatret.

Mere end bare bror
Selvom Lars Mikkelsen har været uddannet skuespiller siden 1995, var han længe mest kendt som Mads Mikkelsens bror.

Sådan er det ikke længere.

En lang række roller på både teatret, i film og på tv har gjort den 43årige københavner til en af landets helt store navne.

I DRs ”Forbrydelsen” har danskerne netop set ham som Troels Hartmann, han spillede med i filmene ”En Kærlighedshistorie” og ”Kongekabale”, men det er de to store teaterroller som henholdsvis opblæst studerende i ”Eramus Montanus” på Grønnegaards Teatret og moderne mand i ”Pis”, der sikrede ham Teaterpokalen.

»Han kan skabe den intimitet, den ægthed, den tilstedeværelse om sin figur, om ordene, om stykkets helhed, at det bliver magi at være i sal sammen med ham. Uanset om vi skal tænke tungt, grine højt eller bare lytte intenst – så gør vi det, han vil have os til. Vi kan ikke lade være, vi er i hans magt,« som Rikke Rottensteen siger om Lars Mikkelsen.

Pris til Pis
Udover Teaterpokalen uddeler Foreningen af Danske Teaterjournalister også initiativprisen samt instruktørprisen Årets Teaterkat.

Førstnævnte gik til Alette Scavenius, der netop har udgivet Gyldendals store Teaterleksikon, mens instruktøren Kamilla Wargo Brekling modtog Teaterkatten for sit arbejde med forestillingen ”Pis”.

»Det er synligt for enhver, at hun er blevet bedre og bedre. Jeg har ladet mig fortælle, at hun – da hun fik opringningen om, at vi ville give hende denne fine instruktørpris i dag – nervøst spurgte, hvad hun så skulle gøre til gengæld? Det kan jeg sådan set godt fortælle dig. Du skal blive ved med at lave teater,« sagde Berlingske Tidendes teaterredaktør, Jakob Steen Olsen, der overrakte 15.000 kroner til den danske instruktør.