Lars Mikkelsen i ny historisk DR-serie

»Vi har brug for historien,« siger DRs kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen. Derfor sender DR i 2017 en ny, stor serie, hvor skuespilleren Lars Mikkelsen skal formidle Danmarks historie fra sten­alderen og frem til i dag.

»Mit håb er, at den nye serie om danmarkshistorien vil favne hele landet, og at alle vil føle, at vi fortæller historien fair og sagligt,« siger Lars Mikkelsen, der skal være vært i DRs nye serie om danmarkshistorien, som får premiere i 2017. Foto: Bjarne Hermansen Fold sammen
Læs mere

Måske husker du historikeren Erik Kjers­gaard, der i 1980erne fortalte danmarkshistorien i en programserie på DR. Nu giver DR konceptet en ansigtsløftning, så der i foråret 2017 er premiere på en ny og moderne danmarks-krønike, »Historien om Danmark«, på 12 afsnit.

Her vil skuespilleren Lars Mikkelsen fortælle og udfolde vores fælles historie fra stenalderen og frem til i dag. Serien skrives af et team af fagkonsulenter med særlig viden om de forskellige historiske perioder, og computeranimationer af for eksempel ismassernes bevægelser og dramatiseringer af udvalgte hændelser er en del af konceptet.

Ifølge Tine Smedegaard Andersen, kulturdirektør i DR, har danskerne brug for en ny fortælling om Danmark, for der er sket meget siden 80erne, og fordi vi ser med et andet blik på historien i dag.

»Når samfundet forandres – uanset om det er globaliseringen eller flygtningestrømmene, der tager til – stiller vi nye spørgsmål. Vi har brug for historien til at give os erfaringer og perspektiv på, hvem vi er, hvad vores værdier er, og hvordan vi kan håndtere de udfordringer, vi står overfor nu,« siger Tine Smedegaard Andersen.

Hun husker selv programmet fra 80erne og håber, at den nye serie kan løfte opgaven.

»I 80erne sad folk klistret til skærmen, når Erik Kjersgaard fortalte, og den nye serie skal gøre det samme. Serien skal meget gerne nå mange seere, og derfor sendes den i bedste sendetid på DR1. Vi vil ikke bare fortælle en historie til dem, der allerede ved meget. Vi vil favne bredt og få de mange med,« siger Tine Smedegaard Andersen, der håber på at kunne sprede og nuancere fortællingen gennem et tættere samarbejde med museer og kulturinstitutioner i de kommende år.

Lars Mikkelsen fortæller

At fange den brede seerskare kræver en god fortæller. Selv om værtskabet for den nye danmarkskrønike er ukendt territorium for Lars Mikkelsen, måtte han sige ja til opgaven.

»Det er en kæmpe udfordring for mig, og det bliver interessant at se, om jeg også kan klare den slags opgaver,« griner Lars Mikkelsen, der tidligere på året medvirkede i den succesfulde Netflix-serie »House of Cards«.

Valget af en fortæller er en ændring i forhold til 80ernes krønike, der blev fortalt af Erik Kjersgaard selv. Selv om Lars Mikkelsen ikke er historiker, føler han alligevel, at han kan bruge sin skuespillerbaggrund.

»Jeg er formidler, og man kan sige, at danmarkshistorien også er en historie, der skal fortælles. Det er bare en faktuel historie,« siger Lars Mikkelsen.

Historien er ikke entydig

Med kun 12 afsnit kan det være svært at fortælle hele rigets historie til fulde. Den udfordring ser Lars Mikkelsen klart.

»Historie er ikke en konstant størrelse. Historie er tiden set gennem den tid, som kigger på den. Det er klart, at vi ikke kan nå at fortælle alt på 12 afsnit, men jeg håber, at danskerne vil finde serien oplysende og underholdende, og at alle føler, at det er deres historie, der bliver fortalt.«

Tine Smedegaard Andersen ved, at der på nogle områder vil være forskellige tolkninger af historien, derfor skal særligt programmets hjemmeside, dr.dk/historie, give rum til debat om historien og seriens udlægning af den.

Om der i selve TV-serien bliver fremlagt forskellige tolkninger af historiske begivenheder, og hvilke begivenheder det i så fald bliver, er ifølge Tine Smedegaard Andersen for tidligt at svare på.