Lang og larmende actionfilm

Den kulørte kolos »Bad Boys II« er den ultimative masseødelæggelsesfilm.

Logikken er meget enkel. Michael Bays »Bad Boys« fra 1995 var en lang og larmende actionfilm, som fik stor kommerciel succes, så når man gør »Bad Boys II« endnu længere og mere larmende, må den følgelig få endnu større succes. Eller hvad?

Nej, ikke nødvendigvis. For det første kan man jo ikke repetere nyhedens interesse, og for det andet er en actionfilm på næsten to og en halv time en monstrøs absurditet. »Bad Boys II« er den ultimative masseødelæggelsesfilm, og efter et par timers buldrende destruktion må selv genrens mest hårdføre fans formentlig begynde at føle sig en anelse overfodrede.

Will Smith og Martin Lawrence spiller selvfølgelig igen Miami-politibetjentene Mike og Marcus, der altid skændes indbyrdes, men alligevel har overskud til at affyre en kæk vittighed, når de netop har plaffet en snes mennesker ned. Det er som »Dødbringende våben« med Eddie Murphy i begge hovedroller, og det handler denne gang om indsmugling af ecstasy samt om cubanske gangstere, russiske forbrydere, haitianske kriminelle og amerikanske Ku Klux Klan folk, som allesammen myldrer kaotisk rundt og skyder vildt på hinanden og på politiet. Uden tvivl sætter »Bad Boys II« ny verdensrekord med hensyn til antallet af affyrede skud og deraf følgende dødsfald.

Bragende biljagt

Det kan den jo også sagtens gøre, når den bruger to timer og 27 minutter på det, selv om filmen med høj musik, hurtige klip, heftige bilsmadringer og højlydte eksplosioner forsøger at bedøve sine tilskuere til at glemme tid og sted. Men problemet kan ikke skjules - for eksempel konkurrerer Michael Bays film med »The Matrix Reloaded« og »Terminator 3: Rise of the Machines« om at levere filmhistoriens længste og mest øredøvende biljagt, og »Bad Boys II« vinder konkurrencen på kvasende kvantitet. Men når biljagten omsider ender, og man udmattet er klar til at vakle hjem i seng, er der stadig over halvanden times film tilbage.

Den slutter med en rask mission på Cuba, ikke helt så omfattende som en regulær amerikansk invasion af Fidel Castros land, men lidt derhenad og i hvert tilfælde med triumferende nedskydning af talrige cubanske soldater. Ingen tvivl om at Michael Bay må være mere populær i Det Hvide Hus end kollegaen Oliver Stone.

Humoren i Bays film er vulgær og makaber - blandt andet baseret på anstødelig omgang med lig - hvormed »Bad Boys II« sætter endnu en rekord, nemlig som årets mest kvalmende film. Så hvis nogen tror, at Michael Bay fabrikerede sin karrieres største stinker med »Pearl Harbor«, kan de godt tro om igen.

To timer og 27 minutter.

Tilladt over 11 år.

Imperial, Palads, CinemaxX, Empire, Kinopalæet, BioCity, Albertslund Biograferne, Baltoppen, Gladsaxe Bio, Glostrup Bio, Kastrup Bio og Værløse Bio i Storkøbenhavn samt talrige biografer landet over og på Færøerne og Grønland.