Laid Back er lyden af en lang, ubekymret sommer

Den danske reggaepop-duo fejrer 40-års jubilæum med et nyt album, der stryger lytteren over håret med solbeskinnet surf-guitar og bløde electronica-beats.

Tim Stahl og John Guldberg udgør tilsammen reggaepop-duoen Laid Back, der siden 1979 har lavet udødelige hits som »Sunshine Reggae« og electro-klassikeren »White Horse«. Nu er de klar med deres 12. studiealbum »Healing Feeling«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Sjørup

Coveret på Laid Backs nye album forestiller en tropisk palmeø tegnet i naivistisk stil. Duoen, der består af Tim Stahl på trommer og keyboard og guitarist og sanger John Guldberg, har aldrig haft lyst til at være popstjerner med alt, hvad dertil hører af berømmelse og brede smil på coveret.

Men coverbilledet er alligevel en perfekt indholdsfortegnelse for duoens solbeskinnede synthpop, der er funderet på en bund af vuggende dub, chillet electronica og blød organisk house.

Laid Backs 12. studiealbum gør ikke meget væsen af sig, men er med sine surf-agtige guitarer, jazzet xylofon og blidt duvende elektroniske beats et perfekt soundtrack til dagdrømmeri og en lang, ubekymret sommer.

40 års solskinsreggae

I en musikbranche, der altid har hyldet de excentriske personligheder og det ekstravagante, er Laid Back humlebien, der ikke burde kunne flyve. De to musikere er generte, ikke interesserede i berømmelse og glamour og giver kun sjældent interview.

Men fra deres studie på Vesterbro har de siden 1979 lavet udødelige hits som »Sunshine Reggae« og ikke mindst electro-klassikeren »White Horse«, der blev et stort klubhit i starten af 80erne og er blevet samplet af alle fra Milli Vanilli, The Black Eyed Peas og Justin Timberlake.

»Laid Back er lige så meget en stemning, som det er et band. «


Herhjemme er duoens organiske electronica nærmest blevet sin egen genre, som både sætter farver på en efterårsdag i Ikast eller en morgenfest på Ibizas strande. Laid Back er lige så meget en stemning, som det er et band. I februar vandt de velfortjent Pionérprisen ved Steppeulven, som er musikkritikernes årlige prisuddeling.

Afslappet mañana-stemning

Der er ikke meget nyt under solen på »Healing Feeling«. Det er stadig afslappet mañana-stemning over hele linjen tilsat John Guldbergs messende mantraer som »Walk with the dreamers/ walk with your head in the clouds/ walk with the angels/ keep your feet on the ground«.

Hvis hippieagtige sangtitler som »Love Is A Flower«, »Keep On Loving« og »Heeling Feeling« stod på en t-shirt eller en kaffekop, ville de uden tvivl falde for banalitetstesten, men de passer perfekt ind i Laid Backs zen-agtige electronica. Det skyldes ikke mindst John Guldbergs evne til at få numrene til at lyde som tidløse hymner.

»Gentagelsen er som altid hellig for Laid Back, og flere numre lyder som et langt, solskinsdovent groove, som stryger lytteren over håret. «


Meditative lydlandskaber

Gentagelsen er som altid hellig for Laid Back, og flere numre lyder som et langt, solskinsdovent groove, som stryger lytteren over håret. For nogle vil det være lidt ensformigt i længden, mens for denne signatur er de dubbede lydlandskaber og vuggende loops nærmest meditative. Alligevel klæder det Laid Back at skrue op for tempoet på det stemningsfulde cover af »House of The Rising Sun« og den balearisk house-agtige »Enjoy The Vibes«, der lyder som noget, vi kommer til at høre til alle sommerens fester.

Laid Back: Healing Feeling.

Brother Music.