Læsernes valg: Kongens fald er århundredets bog

Århundredets bog: Læserne stemte Johannes V. Jensens klassiske roman til sejr.

Læs mere
Fold sammen

Johannes V. Jensens roman "Kongens fald" er "Århundredets danske bog". Det står klart, efter at over 1.400 af Berlingske Tidendes læsere har afgivet deres stemme på en af de ti bøger, som avisen nominerede som de vigtigste bøger i det 20. århundrede. "Kongens fald" distancerede i slutspurten Karen Blixens "Syv fantastiske fortællinger", og herfra er der et spring ned til nummer tre på listen, nemlig Martin A. Hansens roman "Løgneren".

At Johannes V. Jensens roman, der udkom i tre dele i år 1900-01, er en klassiker er hævet over enhver tvivl. Romanen er op igennem hele århundredet kommet i stadig nye oplag og hører til den officielle litterære kanon inden for det danske undervisningssystem.

Men bogen bar ikke skæbnen i sig som klassiker, da den udkom. Som Lars Handesten skriver i sin præsentation af Johannes V. Jensens roman: "Kritikken af "Kongens Fald" var hård, og publikums købelyst var heller ikke stor. Romanen solgte kun trægt, så man skulle helt frem til 1913 før første oplag på 1.250 eksemplarer var udsolgt og et nyt kunne trykkes." Først med tidens fylde har "Kongens fald" opnået sin uomgængelige status og overskygget en række andre markante bøger i Johannes V. Jensens forfatterskab.