Læsernes Bogpris til Hanne-Vibeke Holst

11.000 danskere stemte. Der var ti nye, gode danske bøger at vælge imellem, og da stemmesedlerne var talt op, var resultatet soleklart.

Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hanne-Vibeke Holst store roman ”Dronningeofret” bliver dette års modtager af Berlingske Tidendes og Danmarks Biblioteksforenings litteraturpris Læsernes Bogpris.

- Jeg bliver jo lige glad hver gang. Lige taknemlig og lige overrasket. Det kunne jo lige så godt have være nogle andre, siger Hanne Vibeke-Holst, der her til aften modtog prisen på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i Aalborg.

- I feltet til Læsernes Bogpris var der nogle virkelig gode og tunge kandidater indimellem, så det var slet ikke nogen selvfølge, at jeg skulle have den pris.

Det var Berlingske Tidendes litteraturredaktør, Jens Andersen, der overrakte prisen til Hanne-Vibeke Holst. I sin tale til prisvinderen sagde han blandt andet, at svaret på hendes popularitet – og hendes læseres loyalitet – skal findes i ”den særlige måde, hun beriger dem på” og i hendes ”insisteren på at omgås ikke kun de største magtkampe mellem mennesker, men også – eller især – de største følelser.”

Tidligere arbejdede hun på Berlingske
Hanne-Vibeke Holst er datter af forfatterne Kirsten og Knud Holst. Hun voksede op i Løkken i Nordjylland og debuterede som 21-årig med ungdomsromanen ”Hejsa Majsa”.

Hun er uddannet som journalist, og har været ansat på Berlingske Tidende og Søndags B.T, men har siden 1987 arbejdet freelance.

I 1990´erne udsendte hun en romantrilogi om tv-journalisten Therese, og hun har også en skrevet drama og tv-drama (”Taxa” og ”Strisser på Samsø”) og været en flittig debattør i TV og den trykte presse.

Bogen ”Min mosters migræne – eller hvordan jeg blev kvinde” fra 1999 er en selvbiografisk odysse om 100 års kvindeliv, der blev efterfulgt at den store romantrilogi om kvinder og magt i Danmark efter årtusindskiftet, der består af bøgerne ”Kronprinsessen”, ”Kongemordet” og ”Dronningeofret”.

De to første blev til nogle meget vellykkede tv-serier med svenske skuespillere, instrueret af danske Kathrine Windfeld. Optagelserne til filmatiseringen af »Dronningeofret« begynder om et års tid.

For ”Dronningeofret” har Hanne-Vibeke Holst tidligere i år også modtaget De Gyldne Laurbær samt prisen Danskernes Yndlingsforfatter, som uddeles af boghandlerkæden Bog & Idé.

Et stærkt felt
Danmarks Biblioteksforening og Berlingske Tidendes litteraturredaktion nominerer hver år 10 bøger til Læsernes Bogpris. Alle kan være med til at stemme om, hvem der skal have prisen, som er på 50.000 kroner. I år var følgende bøger nomineret:

  • Ursula Andkjær Olsen: ”Havet er en scene”
  • Jens Christian Grøndahl: ”Fire dage i marts”
  • Helle Helle: ”Ned til hundene”
  • Hanne-Vibeke Holst: ”Dronningeofret”
  • Joakim Jakobsen: ”Tynd luft”
  • Ulrik Langen: ”Den afmægtige”
  • Thomas Larsen og Finn Mortensen: ”Mærsk McKinney Møller”
  • Lars Movin: ”Beat.”