Læsernes bogpris fylder ti år

Både krimier, faglitteratur og samtidsromaner har fået Læsernes Bogpris. »I en verden fuld af SMSer og email har vi behov for den store fortælling,« siger litteraturredaktør.

Christian Jungersen vinder Berlingskes Bogpris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læsernes Bogpris kan i år fejre ti års jubilæum.

Kigger man på listen over de ti prismodtagere falder det i øjnene, at læserne - for det er dem, der bestemmer, hvem prisen går til - tager for sig af ALLE retterne på det litterære tag selv-bord.

Prisen er både gået til krimier, samtidsromaner, historiske og kulturhistorisk litteratur.

»Det viser, at vi stadig har en forholdsvis bred smag. Selv om der er flest skønlitterære vindere, så er der overraskende mange faglitterære forfattere, som har formået at vinde prisen eller får høje stemmetal. Det modsiger det, vi har talt om de senere år, at læserne kun er optaget af krimi,« siger Jens Andersen, Berlingskes litteraturredaktør.

Prisen, som Danmarks Biblioteksforening og Berlingske står bag, er i løbet af de ti år vokset fra først 50.000 kroner til nu 100.000 kroner. Antallet af læsere, der deltager i afstemningen, har igennem årene været stigende og har de seneste par år ligget på over 10.000. De nominerede værker har været alt lige fra børnebøger og romaner til krimier, biografier, debatbøger, fagbøger, essays og endda en gendigtning af Koranen.

»De ti år, prisen har eksisteret, har også været de ti år, hvor IT-revolutionen er buldret derudaf og har ændret danskernes hverdag. Vi har aldrig siddet så meget foran skærmene som nu, og jeg tror, at der er en trang til af få den gode historie – både i fag- og skønlitteraturen – fortalt. De ti vindere er alle karakteriseret ved at være djævleblændt gode fortællere. Vi får så mange små historie i dagligdagen via skærmen, e-mail og SMS, at vi har en større og større trang til at få længere og mere sammenhængende fortællinger ind i vores liv,« siger Jens Andersen.

Stor betydning

Formanden for Danmarks Biblioteksforening, Vagn Ytte Larsen, mener, at prisen har haft stor betydning for læselysten.

»Prisen har sat litteraturen på dagsordenen. Det er nemlig Læsernes Bogpris, og dermed har man engageret de almindelige læsere. De mange forfattere, der har været nomineret, er både blevet promoveret på bibliotekerne og i bibliotekernes læserklubber, og dermed har prisen været med til at skabe læselyst,« siger Vagn Ytte Larsen.

Han siger, at prisen har været med til at fremme kvalitetslitteraturen.

»Dét, synes jeg, er ret godt gået af læserne. Jeg synes, at prisvinderne – og det gælder både de skøn- og de faglitterære forfatteres bøger – har været præget af dels kvalitet og dels af historier, der går ind i menneskers liv og sætter det i relief,« siger Vagn Ytte Larsen.