Læs, lille bogorm: Danskerne læserne sjældnere

Danskerne tyer ikke længere i så høj grad til den trykte bog, viser en ny rapport. Især folk i trediverne lader bogen forblive på hylden.

Fra 2010 til 2016 er antallet af de 30-39-årige, der læser skønlitteratur ugentligt eller hyppigere, faldet med 9,3 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjoern Vejloe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange danskere kan stadig godt lide at kaste sig over en god bog, men ifølge den nyeste rapport fra Bog- og Litteraturpanelet, som blev offentliggjort i dag, går der længere tid imellem, at de gør det.

Rapporten, som kigger nærmere på bl.a. danskernes læsevaner, konkluderer, at antallet af danskere, der læser ugentligt eller hyppigere, er faldet fra 39 procent i 2010 til 36 procent i 2016. Et af de største udsving ses hos de 30-39-årige. I 2010 var 36 procent ivrige læseheste, mens det samme tal er 27 procent i 2016.

”Der er et signifikant fald i folk, der læser meget hyppigt. Befolkningens læsning af bøger som helhed fejler for så vidt ikke noget. Der er færre end nogensinde, der slet ikke læser bøger,” siger Stig Hjarvard, der professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, og formand for Bog- og Litteraturpanelet, der udgiver rapporten.

Samtidig med at danskerne læser sjældnere, vinder nye, digitale muligheder vinder frem. Især er der flere, der tager høretelefoner i ørene og lytter til litteratur, mens de for eksempel er en tur i skoven, ude at handle eller ude at cykle. I 2015 var forlagenes digitale omsætning af lydbøger 51 millioner, mens omsætningen var 65 millioner i 2016.

Det samme ses på udlån af lydbøger fra eReolen, som bl.a. administrerer folkebibliotekernes udlån af lydbøger. I 2015 blev der i gennemsnit udlånt 111.123 lydbøger om måneden, mens samme gennemsnit i 2017 er 141.285.

Men ifølge Stig Hjarvard hænger det ikke nødvendigvis sammen med den faldende læsehyppighed.

”I nogle tilfælde kan folk måske medregne deres lytning til bøger i antal læste bøger. Stigningen i forbruget af lydbøger er kommet i de allerseneste år, mens den anden tendens har en længere tidsrække over sig,” siger han.

Den faldende læsehyppighed kan ifølge Stig Hjarvard skyldes, at der er mere konkurrence om folks ledige tid.

”Der er mange andre ting end litteraturen, der kunne kræve læsernes opmærksomhed, for eksempel internettet. Folk blander litteraturlæsning med andre kulturaktiviteter,” siger han og tilføjer:

”Litteraturen er kommet i en konkurrencesituation, hvor den skal gøre sig relevant i forhold til en noget mere sammensat medievirkelighed.”

Selv om danskerne læser sjældnere, betyder det ifølge Stig Hjarvard ikke, at der skal opføres en gravsten for bogformatet. I rapporten ser man bl.a. også, hvordan unge mellem 15 og 19 år er begyndt at læse skønlitteratur hyppigere fra 2010 til 2016.

”Faldet i højfrekvente læsere ser vi ikke umiddelbart for unge,” siger han.