Lær og blær: 11 Shakespeare-citater, du kan prale med at kunne

Det Kongelige Teater har premiere på Shakespeares kærlighedskomedie "Helligtrekongersaften" med bl.a Danica Curcic og Peter Plaugborg på rollelisten. Vi giver dig lejlighed til at støve dine blankvers af: Her er 11 berømte Shakespeare-citater, du kan blære dig med. Oversættelsen er Niels Brunses.

Danica Curcic spiller hovedrollen i Shakespeares kærligheds - og forvekslingskomedie »Helligtrekongersaften« på Det Kongelige TEater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Klaus Vedfelt / Det Kgl. Teater
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

1. »Hvis kærlighed kan næres af musik, så spil«
Lad os bare starte med netop »Helligtrekongersaften«, hvor hertug Orsino har fornøjelsen af at begynde første akt, første scene med netop disse berømte ord i stykket, der er allermest Shakespeare in love. Hvor kærligheden beskrives som noget, man først ikke kan få nok af, men som er vaneklmodig og kan falme - ligesom ungdom og skønhed. De første ord i komedien slår temaet an i stykket, hvor alle elsker de forkerte, inden hjerterne ender med at falde rigtigt på plads.

2. »Godt brølt, løve«
... siger vi, når vi vil rose nogen, der har taget ordet og sagt noget præcist og modigt, vi er enige i. På facebook hedder det »Spot on!« eller »Word!« med en hurtigt slidt frase. Citatet stammer fra komedien »En skærsommernatsdrøm«, hvor en gruppe håndværkere spiller en tragedietravesti, hvor der bl.a. indgår en »farlig« løve.

3. »En hest, en hest, mit rige for en hest«
Superskurken Richard III i dramaet af samme navn har arbejdet sig hele vejen op til magtens tinde ved at manipulere og myrde alt og alle, der har stået mellem ham og tronen. Men én ting er at tilrane sig magten, noget andet er at holde fast i den. Og hvad er en kongekrone værd, når man er ved at miste livet på slagmarken?

4. »Der er råddenskab i Danmarks rige«
Den berømte replik om rigets tilstand kaster vi ofte af os her i landet, hvor Shakespeare tilfældigvis placerede sin mest berømte antihelt, »Hamlet«. Men hvad handler replikken egentlig om? Om nationen? Eller er det i virkeligheden hovedpersonens mentale tilstand, der sigtes til ? Hamlet – klog eller gal? Det er op til enhver iscenesætter.

5. »Vi er af samme stof, som drømme gøres af«
Prosperos berømte ord refererer ikke bare til teatrets fiktion, men også til menneskelivets betingelser – her i dag, væk i morgen –og ordene kender vi fra en lang række andre sammenhænge. For eksempel henter Poul Henningsen lidt fra Shakespeare i sin smukke vise med carpe diem-motiv »I dit korte liv«: »Vi er af samme stof, som drømme gøres af: det store, tomme rum«.

6. »Verden er en scene, hvor mænd og kvinder spiller deres roller«
Shakespeares teater var hele tiden bevidst om teatersituationen. Når melankolikeren Jacques i komedien »Som man behager« refererer til livet som teater, sker det naturligvis også i en fiktionsleg med publikum. Men ordene, der indleder hans berømte monolog om livets aldre, minder os også om, at selviscenesættelsen – livet som et rollespil – var noget, allerede Shakespeare havde blik for.

7. »Druk fremmer lysten, men fjerner evnen«
Shakespeare er ikke for fin til noget. Den skæreste poesi fra de mest ophøjede væsener afløses af profan komik. Selv i den bloddryppende tragedie »Macbeth« dukker en portner op i en såkaldt fem-minutters-entré, som tillader publikum en kort, munter pause fra drabelighederne. Han taler om sprut og sex. Et evigt tema!

8. »Alt der glimter er ikke guld«
I »Købmanden i Venedig«, vil prinsen af Marokko vinde Portia, men vælger den forkerte dør i det multiple choice-spil, han underkastes. Noget kan skinne udvortes, men har det nogen reel værdi? Det er let at lade sig forlede her i verden. Verden er fyldt med narreguld  - og med grådige narre. Talemåden stammer fra oldgræske Æsop, men kendes i  dag bedst fra Shakespeare.

9. »Åh, Romeo, Romeo, hvorfor er du Romeo?«
Ja, hvad er det, der skiller Shakespeares berømte elskende i »Romeo  og Julie.« Det er navnet. De slægter, de hver især tilhører, er i benhård strid med hinanden, og midt i slagsmålet står to unge mennesker, der lider skibbrud midt i fejden. Men hvis død soner de stridende parter.

10. »Vort liv er kun en skygge, kun en flakke,en stakkels komediant, der hidsigt skridter sin stund på scenen af og så blir tavs«
Kan det blive mørkere? Kan det blive mere opgivende og defaitistisk? Det er ikke Shakespeare, der siger det, men hans skotske tronraner Macbeth, der i  en af sine mange sorte stunder må erkende, at den magt, han har myrdet og myrdet og myrdet for at få, ikke har bragt ham andet end ulykke.

11. »At være eller ikke, sådan er det«
Vi må naturligvis i slutte af med Hamlets mest berømte ord – ja, måske de mest citerede linjer fra et teaterstykke overhovedet. Hvad handler de om? De handler om selve livets kernespørgsmål: Hvorfor er vi her? Hvad er et menneskeliv? Hvorfor ikke bare opgive og vandre til graven – den store, drømmeløse søvn?