Længsel på VHS

Hvilke længsler har mænd? Og hvad drømmer de om? For videokunstneren Jesper Just er det tabubelagte forhold mænd imellem et fast omdrejningspunkt. På »Matisse &« kan man opleve fem af hans videoproduktioner.

En kornmark. En ung mand. En lineal af højspændingsmaster, der bryder kornet. En stor lastbil, der standser ved højspændingsværket. En truckerklædt mand træder ud og entrer lastbilens container. Pludselig er vi i en teatersal. På scenen står truckeren, nu iført blond paryk og silketørklæde og synger Olivia Newton John med baryton vokal. På en af stolene sidder den unge mand fordybet, begejstret, senere klappende og så tårevædet.

Videoproduktionen »Bliss of Heaven« fra 2004 er en af de fem videoer, som videokunstneren Jesper Just, der er uddannet på Kunstakademiet, installerer på udstillingen »Matisse &« på Statens Museum for Kunst.De fem produktioner, som bliver vist på udstillingen, er udvalgt af kunstformidler fra Statens Museum for Kunst, Tine Nygaard, fordi de ifølge hende »synliggør den længsel, som også er synlig i Henri Matisses værker.«

Selv kender Jesper Just mest Matisse fra sin tid på Kunstakademiet, men har ellers ikke beskæftiget sig med hans værker, men han ser det som kunsthistoriens rolle at trække nogle paralleller, og det er han glad for at kunne være med til.

Hovedkilden i Jesper Justs produktioner er at skildre mænds samvær på tværs af generationer, hvilket han har oplevet har været angstprovokerende for mænd i hans fars generation. Derimod er kvinderne i samme alder vilde med hans produktioner. Hans film kommer tæt ind på livet af mænd og deres indbyrdes forhold, og skildrer mændenes længsler og drømme. Scenerne i hans produktioner er ofte klichébetonede steder, som en stripklub, en kornmark eller en parkeringskælder, steder, hvor man forventer, at noget bestemt skal ske, og steder, hvor der er ting, man slet ikke forventer skal ske.

»I mine produktioner forsøger jeg at bryde de konventioner og klichéer, der ofte er knyttet til et bestemt sted eller situation, f.eks. i en stripklub, hvor det ikke er kvinden, der danser, men manden,« siger Jesper.