LAD OS KALDE EN SPADE FOR EN SPADE

Foto: Miklos_Szabo www.miklosszabo.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan den mon selv se det, den britiske jukebox-musical »We Will Rock You«, som er bygget over supergruppen Queens udødelige melodier, og som nu får sin første opførelse på dansk – bortset fra, at sangene stadig er på engelsk?

Hør nu lige her: Den handler om en verden ude i fremtiden, hvor masseproducerede, pastelfarvede popbands og kunstgjorte »X Factor«-kloner har overtaget musikscenen i et diktatorisk skræmmesamfund, mens rigtig rockmusik er udraderet og bandlyst. Og reelle følelser ligeså.

Hovedpersonen er en ung Messias, der hører fragmenter af forbudte rockklassikere i sit hoved – ikke mindst Queens – og som langsomt erkender, at han skal frelse verden med den fede rock. Scenen er altså sat i en verden, hvor uhæmmet markedsføring »bedøver ukritiske forbrugere«, som Niels Olsens gamle syre- hoved af en biker fortæller os undervejs – og som for længst har fortrængt autenticitet og kant.

Jamen, hallo, »We Will Rock You«! Det, man siger, er man altså selv. Kan man forestille sig en mere kunstlet forloren og kalkuleret teateroplevelse end denne?

Det er meget muligt, at 16 millioner mennesker – nu snart også en masse danskere – er strømmet i teatret for at overvære dette internationalt turnerede rockshow, som dukkede op i slipstrømmen på jukebox-musicalens moder, ABBA-fænomenet »Mamma Mia!«

Og ideen er egentlig heller ikke så tosset, med tanke på den teatralske patos, som allerede er indlejret i mange af gruppens store rockballader – med eller uden for længst afdøde forsanger Freddie Mercurys enestående stemme og karismatiske scenepersonlighed.

Men resultatet er et karaokeprodukt, der virker ligeså syntetisk som den skræmmeverden, der udstilles på scenen. Autentisk rockfornemmelse? Ikke noget, der ligner. Musikken, der naturligvis skal forsøge at genskabe Queens storladne guitar- og glamrock, afleveres som kønsløse hårdtpumpede paradenumre til firmafesten.

Og den ucharmerende rammehistorie, der skal få det hele til at hænge sammen, savner enhver form for højere mening. Den kunne ikke være mere anstrengt infantil, end den er. Lars Hjortshøjs oversættelse, der kaster danske popreferencer ind i dialogen, er længe det eneste oplivende moment. Den britiske komiker Ben Eltons manuskript er det rene idioti, belæsset med virkningsløs sentimentalitet og pubertære referencer til druk og sprut – britisk pub-ertær smag (fik De den?), når den er værst.

Og det er jo slet ikke, fordi det ikke er et professionelt show, der afleveres ude i Ørestad. De medvirkende kan synge de vanskelige toner det meste ad vejen. Kristine Yde kan sige replikker og spille teater med hele kroppen og får meget ud af rockrebellens kæreste, mens Christoffer Brodersen er adækvat i hovedrollen. Stemme haves: scenisk udtryk savnes. Szhirley kæmper noget med højden, men gør en god figur som Amagers svar på Cruella Deville. Scenografien med alle dens skærme og strålekastere er flot, men grim, hvis det ikke er for meget af en selvmodsigelse.

Og Royal Arena fungerer overraskende intimt som det megateater, det med et snuptag kan omdannes til. Det hele er i det hele taget meget professionelt og meget maskinelt. Og meget kedeligt i længden.

Lad os bare kalde en spade for en spade – for nu at blive i rockterminologien. Man kan også synge det på en anden måde:

»We will, we will ...«

Ja, gæt selv resten.

Det rimer på rock you.

Hvem:
Manuskript og oprindelig iscenesættelse: Ben Elton.
Oversættelse: Lars Hjortshøj.
Langkjær Entertainment og Live Nation. Royal Arena til 7. maj. Jyske Bank Boxen, Herning 18.-21. maj.